21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Напитки за „прочистване“ на бъбреците

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Известно е, че за поддържането на здрави бъбреци трябва да се пие чиста вода. Тя спомага бъбреците ефективно да изхвърлят токсините и другите отпадни продукти с урината. Но освен вода съществуват и други напитки, които помагат за „прочистване“ на бъбреците от вредни вещества, като така ги запази здрави.
• Цитрусовият сок.

Натуралната лимонада помага за прочистване на бъбреците, благодарение на съдържанието в лимона и лайма на страничните продукти на азотната киселина. Тези вещества осигуряват профилактика на нефролитиазата, предотвратявайки съединяването на калция с другите минерали. А точно това води до образуването на кристали и камъни в бъбреците.

• Боровинковият сок. Боровинките съдържат ценен компонент, който пречи на прилепването на чревната бактерия към стените на пикочните пътища. Тази бактерия е причина за 80-90% от случаите на инфекция на пикочните пътища. Ако получите тази инфекция и не се лекувате, тя може да се разпространи върху бъбреците и да предизвика пиелонефрит. Според терапевти боровинковият сок трябва да е натурален и да не съдържа захар, която допринася за появяването на пясък и камъни в бъбреците.
• Може ли виното да е полезно за бъбреците? Изследване на учените от университета в Колорадо показало, че малко вино е полезно за бъбреците и сърцето на пациенти, които вече имат бъбречно заболяване. Било установено, че употребата на половин чаша вино е свързано с 37% по-нисък риск от хронично заболяване на бъбреците в сравнение с хората, които не пият вино. Сред участниците с хронично заболяване на бъбреците тези, които си пийвали по малко вино, имали с 29% по-малка вероятност да заболеят от сърдечни болести.  

Яна БОЯДЖИЕВА
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ