3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

НАПРЕЖЕНИЕ: Професорите от ВУЗ-овете подпукаха сглобката

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Отношенията между правителство и синдикати се обтегнаха в още един сектор – висшето образование. От националния браншови синдикат Висше образование и наука към КНСБ излязоха с остра позиция срещу министерство на образованието и науката заради забавянето на изплащането на ръста в заплатите на университетските преподаватели. От синдиката поименно обвиняват и конкретен заместник-министър за лобиране в интерес на отделна група висши училища.
Заплатите на университетските преподаватели бяха увеличени с дата 1 август, 2023 г. – тоест с по-късна дата спрямо учителите (за тях ръстът влезе от 1 януари). За целта в държавния бюджет бяха гласувани целеви 16 млн. лв. И през октомври месец обаче университетските преподаватели няма да получат увеличението. Според синдиката причината е в липсата на диалог с ресорното министерство.

„Нарушен е социалният диалог, водят се разговори с отделни ректори, а не с национално представените синдикати, липсват отговори на изпратени писма с вх. номера в МОН и въз основа на това покана за преговори, както по изпълнение на финансовата 2023 г., така и за проектобюджета за 2024 г.“, написаха в отворено писмо до премиера акад. Николай Денков от синдиката.
Според тях персонална вина за това има един от заместник-министрите – Генка Петрова. Петрова е от квотата на ПП, бе зам.-министър в правителството на Кирил Петков и служебния кабинет на Стефан Янев. Според синдиката тя защитава интересите на медицинските университети. Петрова е професор на МУ-София. Тя бе първоначалната номинация за министър на образованието на ПП , но остана в крайна сметка заместник.

Материалът НАПРЕЖЕНИЕ: Професорите от ВУЗ-овете подпукаха сглобката е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ