32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Напрежение в МО: Чака се финал на аферата за 400 милиона с 3D радарите, Тодор Тагарев става обвиняем?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Гузно мълчание от Министерството на отбраната за готвената грандиозна манипулация с търга за закупуването на седем 3D радара (пет стационарни и два мобилни) за нуждите на Българската армия – Narod.bg вече осветли схемата, според която министър Тодор Тагарев има (не)обяснимо желание френската „Талес” да спечели поръчката за 400 милиона лева.

Източници от МО са категорични, че Тагарев бил предрешил победителя, а когато се заформи скандалът с лобизма, което е неминуемо, да „изгори” своя зам.-министър – полковник от резерва Станимир Георгиев, който да бъде посочен като виновник за опорочената обществена поръчка за рекордна стойност.

Цялата драма е заровена с отказа на Тагарев да допусне подобряване на офертите от претендентите да доставят 3D радарите – „Локхийд Мартин” (САЩ), „Леонардо” (Италия), „Елта” (Израел), „Индра” (Испания) и „Талес” (Франция). Военният министър очевидно смята цяла България и куп експерти от МО за глупаци, защото аргументът му да не допусне сваляне на цената и подобряване на условията, от което Българя само ще спечели, е „защото не е по процедура”.

Т.е., обществена поръчка за доставка на специализираното оборудване, която е представена с тежест върху най-ниската цена, не е добре да стане… по-евтина? За такива абсурди в нормалните държави се намесва прокуратурата, категоричен е източникът ни под пагон.

По повод колосалната далавера Narod.bg вече зададе няколко основополагащи въпроса, на които московският възпитаник с евроатлантически мераци Тодор Тагарев е задължен да отговори:

  1. Вярно ли е, че Министерството на отбраната няма да поиска подобрение на офертите за 3D радарите?
  2. Кой е предложил/наложил абсурда?
  3. Коя сенчеста фигура в Министерството на отбраната налага ощетяващото България обстоятелство да не поискаме подобрена оферта от всички участващи в търга фирми?

Ето и въпрос №4, на който Тагаренко, както подигравателно наричат 63-годишния бивш съветник в украинската армия, родом от Стамболийски, отново ще замълчи гузно:

Проверка по рама

В КОИ ТЪРГОВЕ ВИНАГИ СЕ Е ИСКАЛО ПОДОБРЯВАНЕ НА ОФЕРТИТЕ В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ?

Защото когато стане ясно, че искането на по-ниска цена и по-добри условия за спечелването на обществената поръчка за 400 милиона лева въобще не е прецедент, а практика, стига да се изолират факторите „корупция” и „бонус под масата”, ще лъсне фактът, че под носа ни доморасли политици си разиграват коня както си поискат.

Натискът в МО по казуса нараства с всеки изминал ден, тъй като Тодор Тагарев най-вероятно ще се раздели с поста при ротацията, което автоматически обезсмисля всичките му усилия да пробута „Талес” за доставчик на 3D радарите.

Както първо Narod.bg съобщи, негласно е заповядано утре – 14 февруари, да се вземе окончателно решение победител да е френската компания, а още в петък 16 февруари, обществената поръчка да се обнародва.

За ужас на Тагаренко бившият военен министър Красимир Каракачанов осветли престъплението с коментар, че „ако се поиска подобряване на ценовата оферта, компаниите ще свалят значително цените. Само че министърът бърза да подпише договор, защото след средата на март може би няма да е вече министър. Явно, че парите на данъкоплатеца са последна грижа. Защо ли е това бързане?”, не премълча Каракачанов.

Когато официално стане ясен победителят и ако това съвсем неслучайно се окаже френската „Талес”, ще бъдат подадени сигнали до спецслужбите и прокуратурата за престъпления по служба, твърди информаторът на Narod.bg от МО. Дали пък няма да видим Тодор Тагарев на подсъдимата скамейка?

Магазин за Акумулатори

Narod.bg обещава да публикува развоя на престъпната схема.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ