2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Наричат го “луда ябълка“, но е безкрайно полезен за хората

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В продължение на векове, патладжанът се е отглеждал като декоративно растение и не е използван в кулинарията. Поради принадлежността му към семейство „картофови“, навремето са го смятали за отровен. 
Плодовете представляват големи висящи тъмносини или пурпурни до бели и зелени. Когато европейците за пръв път се докосват до патладжана, му дават наименованието „луда ябълка“.

Това се случва в Италия, където заради народните поверия се смята, че голямата консумация на този зеленчук, може да доведе до лудост. В Индия го наричат „Кралят на зеленчуците“. Източните народи смятат, че  зеленчук на дълголетието“. В България много често наричаме патладжаните син домат. 
Въпреки че често се смята за зеленчук, всъщност патладжанът е плод. Има високо съдържание на вода, без холестерол и 0.2 г мазнини на 100 г, източник на витамини С, К, магнезий, фосфор, мед, фолиева киселина, калий и манган.

Toва са 3-те най-лесни начина за повишаване на желязото в кръвта
Патладжаните подпомагат храносмилането. Полезни са много, защото помагат на костите да бъдат здрави, защото са богати на калий, калций и витамин К. Зеленчукът има и високо съдържание на фенолни съединения и силициев диоксид, които укрепват костната система и намаляват признаците на остеопороза.

Проверка по рама

Силицият намалява възпалението в ставите и помага за облекчаване на симптомите на артрит. Патладжанът е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на вода и фибри, затова е много подходящ за хора, които искат да отслабнат.
Фибрите пък помагат да се намали лошия холестерол и триглицеридите, които са рискови фактори за развитие на инфаркт и инсулт.

Те се съдържат мощни антиоксиданти, както и различни съединения, борещи се с рака. Патладжанът изобилства от биофлавоноиди, които са чудесни за понижаване на кръвното налягане. Патладжаните са добър източник и на фолиева киселина.

  и във Фейсбук
 
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ