19.8 C
София
събота, май 18, 2024

Narod.bg до прокурор №1: Голямата шефка Антоанета Барес си купува кюлчета и бельо с фирмени пари (АДФИ доклад + СНИМКИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Фрапиращи нарушения в „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКСИ) по времето на Антоанета Петрова Иванова-Барес като изпълнителен директор разкри читател на Narod.bg от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

На държавното дружество, занимаващо се с индустриални зони, са направени редица одити и проверки от съответните държавни органи. Редакцията на Narod.bg разполага с доклада на АДФИ, който установява извършени груби нарушения при проверка на обявени обществени поръчки през различни периоди от време.

Въпросът е кога и.ф. главен прокурор Борислав Боби Сарафов ще се самосезира, за да покаже, че България не е безпомощна пред разпасалите се партийни калинки?

Припомняме, че НКИЗ е едноличен собственик на „Свободна зона Русе“ и „Индустриални терени и складове“ (с бази в Свиленград и Божурище), държи също дялове в „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ (67.88%), „Индустриална зона Загоре“ (50%), „Сантоку инженеринг“ (49%) и „Транзитна търговска зона“ – Варна (46%).

Освен парка в Божурище компанията управлява и парковете Плевен – Телиш, Суворово – Варна-запад, Индустриален парк Видин, Свободна зона Русе и Индустриална зона Свиленград, но те са далеч по-малки от този до София. Има и няколко зони и паркове в процес на изграждане (в Карлово, Варна, Кърджали, Симитли и Бургас).

Проверка по рама

Основният бизнес на НКИЗ е да продава парцели (апортирани от държавата в капитала ѝ) на инвеститори или да им отдава земя под наем.

При проверка в Търговския регистър Narod.bg установи, че в най-дълго в одитния период изпълнителен директор е била Антоанета Петрова Иванова – Барес с ЕГН 740302****.

Проверките показват, че Барес има 46 акта за установяване на административно нарушение и 6 груби нарушения, за които не са съставени актове за установяване на административно нарушение (АУАН) поради изтеклия давностен срок. Установени са груби нарушения и на други длъжностни лица по нейно време.

Тези далавери имат нещо общо с изнесените данни, че в периода юни 2019 -юни 2023 година Барес представяла разходи за скъпи стоки като слънчеви очила на стойност над 1000 лева, яке за мотор и панталон за почти 1600 лева, закупени през март 2022-а.

През юли 2023-а тя все пак бе освободена с решение на министъра на икономиката Богдан Богданов и на нейно място е поставен Константин Палавеев.

Все пак за 2023-а Антоанета Барес е представила фактури на обща стойност 5 хил. лева. В тях влизат плащания за ресторантски услуги, спортни стоки и други екипировки, покривки, вероятно за маса, и книги са купени за близо 400 лева.

Магазин за Акумулатори

В разходите фигурира освен екипировка за мотор и друга, която не е упомената за какъв спорт е, но е за 872 лева.

За 2022 година са описани дрехи от магазин на световна премиум марка за 4000 лева, алкохол, стоки за бита, мъжки панталони и сметки за ресторанти на стойност 670 лева.

В друга фактура от септември 2022-а е описана покупката на златно кюлче, храна от зоомагазин, козметика и кристална бижутерия за 1076 лева, включително прахосмукачка-робот и мъжко и дамско бельо.

Narod.bg разкри, че Барес, докато е била на поста е качвала снимки от лукс дестинации, например от прословутия залив Ха Лонг във Виетнам, където е била на 21 октомври 2021-а, и от кадри от Португалия, Тайланд и т.н.

Според източници на Narod.bg от АДФИ Барес се укривала и затова не са ѝ връчени съставените актове. Наш репортер потърси маститата бивша началничка за коментар на изнесената информация, но не успяхме да се свържем с нея и до момента не е ясно къде е, дали у нас, или на поредната екзотична дестинация.

Следва продължение в Narod.bg

Материалът Narod.bg до прокурор №1: Голямата шефка Антоанета Барес си купува кюлчета и бельо с фирмени пари (АДФИ доклад + СНИМКИ) е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ