13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Narod.bg разкри: Срив в митниците? Друг път – 3 камиона с цигари за 15 млн. лв. минаха границата

ПРОЧЕТИ СЪЩО


На 12 април, миналия петък, в пика на контрабандния скандал около ОПГ-то на Паскал, разтърсил политическия „елит”, дойде новината, че обработката на декларации за внасяне и изнасяне за определени тарифни позиции в системата на митниците е спряла.

Според официалното съобщение причината бил инцидент, „възникнал в ИТ инфраструктурата на Агенция „Митници””, който довел до временния срив на модул ТАРИК. Белята станала заради… токов удар.

„Друг път, пълна лъжа. В пика на корупционния скандал около контрабандата на Царя на цигарите Никола Николов – Паскал, бившата вече митничарка №1 Петя Банкова, баща и син Марин и Стефан Димитров и изритания главсек на МВР Живко Коцев – до един обвинени, далаверата с папироси не спира”, пише до Narod.bg редови служител, потресен от бруталните престъпления в агенцията.

Според него компютърният „срив” на 12 април бил предизвикан умишлено, за да може 3 камиона, натъпкани с цигари, безпрепятствено да влязат от Турция! Средната стойност на тази контрабанда е около 15 милиона лева, предположи източникът ни, който предположи, че МВР може да се заинтригува от криминалната случка.

„Забележете, контрабандата минава, докато в парламента нищят как, защо, кога и кои са участниците в цигарените далавери за стотици милиони. Някой от върха на Агенция „Митници” е безскрупулен – докато уж ги търсят, бандитите продължават да трафикират цигари под носа на цялата държава”, пише в сигнала редовият митничар.

Проверка по рама

Миналия петък от агенцията обясниха, че токовият удар засегнал цялата структура – митническите бюра, териториалните управления, включително и митническите пунктове. Колко удобно, нали?!

На страницата на Агенция „Митници” вечерта на 12 април се появи информация, че работата на митническите информационни системи е напълно възстановена в 20,30 ч. Когато трите камиона с цигари са преминали успешно през където трябва, завърши източникът на Narod.bg.

По-рано днес стана ясно, че почти всички висши началници от системата на МВР са разпитвани като свидетели по делото срещу бившата шефка на митниците Петя Банкова. Това се разбра по време на заседанието за ареста ѝ в Апелативния съд.

Банкова заедно със своя интимен приятел Стефан Димитров остават за постоянно под стража, постанови съдът. Определението, прочетено от съдия Веселин Пенгезов, бе изключително кратко – няколко изречения и без посочване на доказателства от разследването както обикновено се прави.

Втората инстанция прие, че Банкова и Димитров могат да обжалват ареста си, но жалбите им са неоснователни. Бе постановено, че решението на първата инстанция (също за задържане под стража) е правилно и трябва да се потвърди. Решението на апелативния съд е окончателно.

Банкова и Димитров са обвиняеми за участие в престъпна група за контрабанда заедно с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Прокуратурата твърди, че са прекарвани нелегални цигари през гранични и митнически пунктове със съдействието на двамата бивши шефове. Подозира се, че в схемата са участвали още бащата на Димитров – Марин, както и Никола Николов-Паскал, обявен за издирване.

Магазин за Акумулатори

Срещу Банкова има и нови обвинения – за принуда, защото по искане на Стефан Димитров размествала и преназначавала на нови позиции различни митнически служители. Част от тях дори били повишавани против волята им, твърдят разследващите. Повдигнати са ѝ обвинения и в длъжностно престъпление.

Всички началници – на разпит

Между двете решения за ареста на Банкова и Димитров са разпитани голяма част от ръководителите в МВР. Сред тях са вътрешният министър Калин Стоянов, началникът на СДВР Любомир Николов, шефът на граничната полиция Антон Златанов и Тодор Гребенаров, бивш началник на националната полиция. Те са заявили, че са виждали Стефан Димитров многократно в МВР, обясни адвокатът му Ивайло Найденов.

Особено интересни са показанията на шефа на столичната полиция Николов. Той твърдял, че Димитров му се обадил от непознат номер, представил се и поискал да се срещнат. Полицаят се съгласил, въпреки че не го познавал и подозирал, че се занимава с нещо съмнително. Николов разказва за няколко срещи и твърди, че чак след акцията и последвалата медийна популярност на Димитров разбрал за какво става дума.

Найденов цитира и показания на анонимен свидетел, който разказва, че знаел за сбирки в дома на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, на които се обсъждало как сегашният министър Стоянов да бъде свален от поста, за да стане Коцев министър на неговото място.

Един камион с цигари

По делото бе разпитан и шофьор на камион, който карал цигари през границата. Той обаче твърди, че влязъл от Сърбия в България без проблеми, след митническа проверка, а в документите било записано, че пратката е от цигари. След това не могъл да разтовари веднага в района на София, защото били почивни дни, и откарал камиона в пазарджишкото село Црънча, където палат има проваления бивш кмет на Пазарджик Тодор Попов – Тошко Белия нос. Там камионът е открит при акцията срещу Банкова. Адвокатът Найденов попита как може да се говори за контрабанда, след като цигарите са влезли у нас легално.

Първата инстанция намери връзка на Димитров с контрабандата, защото има доказателства, че в телефона му е открита локацията на същия камион. Според адвоката обаче такива категорични данни няма.

Специално отношение

Найденов коментира още, че към Димитров се демонстрира „специално“ отношение. Той бил изолиран в самостоятелна килия в следствения арест на бул. „Г.М. Димитров“, което рядко се прави. Самият обвиняем сподели, че се притеснява за здравето си, защото през последните дни два пъти бил воден в болница. Димитров поиска по-лека мярка с обещанието да съдейства на разследващите.

„Надявам се когато всичко това приключи, цялата тази журналистическа мощ да изчисти името ми“, каза той.

Банкова пък коментира, че през цялата си кариера на служител и в ДАНС, и в митниците е пазила интереса на държавата. Твърди, че по нейно време са се увеличили драстично количествата на заловените наркотици и контрабанда. Банкова каза още, че е толкова изрядна, че дори подава данъчни декларации за доходи от даден под наем апартамент – нещо, което никой не правел.

Материалът Narod.bg разкри: Срив в митниците? Друг път – 3 камиона с цигари за 15 млн. лв. минаха границата е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ