14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

„Нарязах я на парчета и я хвърлих в Йонийско море”: Убиецът на Ружа Игнатова се изповяда в затвора

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Цели 7 години след като криптоизманица №1 в света Ружа Игнатова изчезна безследно след пътуване до Атина, завличайки с над 10 млрд. евро милиони наивни инвеститори в пирамидата й за дигитални финанси OneCoin, съдебните власти в Германия все още поставят под съмнение поддържаната от множество свидетели и нейни близки версия, че родената в Русе и притежаваща германски паспорт аферистка е била ликвидирана след посещение на яхта, а трупът й е бил изхвърлен в Йонийско море, пише „Уикенд“.

Така се потвърждава ексклузивната новина на Narod.bg, че криптоизмамницата е ликвидирана, за да се прекъсне връзката с босовете на схемата OneCoin, опримчила целия свят.

Разследвания за предполагаемата съдба на 43-годишната Ружа Игнатова (при положение, че е жива – бел. авт.) бяха публикувани от авторитетното германско издание „Зюддойче Цайтунг“ и от в-к „Шварцвелдер Боте” седмици след приключилия на 8 януари 2024 г. в град Мюнстер съдебен процес срещу трима нейни съучастници от Германия.

Анонимен източник твърди в разследването на „Зюддойче Цайтунг“, че Ружа Игнатова е била ликвидирана, а убиецът й в момента излежал присъда за трафик на хероин в затвор в Нидерландия. Той твърдял пред съкилийниците си, че лично е ликвидирал аферистката на яхта.

Проверка по рама

Иначе на подсъдимата скамейка в процеса „Ружа“ в Германия бяха изправени трима – една съпружеска двойка и адвокат от Мюнхен. Съпружеската двойка е измамила десетки хиляди клиенти, които са били ощетени със смайващата сума от почти 3 милиарда евро.

Те са набрали 320 милиона евро от около 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. А адвокатът от Мюнхен е прехвърлил части от тази сума към задгранични банкови сметки. Съпрузите бяха осъдени на 5 и 4 години затвор, а юристът, замесен в схемата – на 3 години лишаване от свобода.

„След това дело вече няма никакво съмнение, че в случая с измислената криптовалута OneCoin става въпрос за дръзка измамна схема, в която са замесени и държавни служители от България“, пише „Зюддойче Цайтунг“.

„Цели две години съдиите се лутаха в лабиринт от лъжи, слухове, международни финансови схеми…

Съдът постанови три присъди на съучастници, но едно нещо трябва да е ясно: случаят ще приключи чак когато и основният обвиняем – „криптокралицата” Ружа Игнатова – седне на подсъдимата скамейка“, настояват представители на обвинението.

Магазин за Акумулатори

„От Ружа обаче няма никаква следа. Една сутрин през октомври 2017 г.  Игнатова се качва на самолета на нискотарифната „Райън еър” от София за Атина и оттогава следите ѝ се губят. И делото в Мюнстер не успя да даде отговор на най-важния въпрос: Къде е „криптокралицата”?, питат се немските медии.

Малко светлина може да хвърли бившият бодигард на Ружа – Франк Шнайдер. Някогашният оперативен директор на тайните служби на Люксембург беше арестуван на влизане в Германия от Франция през април 2021 г. и е заплашен от екстрадиране в САЩ, където се водят няколко съдебни дела срещу хора от обкръжението на създателката на OneCoin. Чрез своята фирма Шнайдер е изградил нещо като частна тайна служба за Ружа Игнатова, което самият той, естествено отрича.

Малко преди да вземе самолета от София за Атина, Ружа научила от свои „български приятели“, че от Германия е постъпило искане за правна помощ по казуса с нея, разкриват немските медии. По този начин криптокралицата е била предупредена, че трябва спешно да бъде изведена от страната, тъй като се превръщала в проблем.

В Атина шефът й по сигурността Франк Шнайдер ѝ връчил билет за полет до Солун, където щели да я чакат хора, които ще я върнат обратно в България, се твърди в разследвне на „Шварцвелдер Боте”. Часове по късно Шнайдер получил есемес от Ружа Игнатова, който гласял: „Home safe (прибрах се успешно)”. Това е и последният признак на живот от нея.

Мъртва ли е обаче крипто измамница №1? Фактът, че краткото съобщение до шефът на охраната й било написано на английски, озадачило Шнайдер, тъй като преди Игнатова винаги му е писала само на немски. Затова той е убеден, че Ружа е била ликвидирана, а съобщението е било изпратено от нейните убийци. „Тя не знаеше английски език. Комуникирахме единствено на немски. Освен това не беше лаконична в изказа си. Убеден съм, че това съобщение не е нейно дело”, добавя той.

Версията, че „криптокралицата“ вече не е сред живите, се подкрепя и от информация, до която е успял да стигне „Зюддойче Цайтунг“. Според изданието от Мюнхен анонимен източник твърди, че убиецът на Ружа лежи в затвор в Холандия за трафик на хероин.

 Той бил застрелял Ружа Игнатова на яхта в Йонийско море. След това нарязал тялото ѝ на десетки малки парчета, които хвърлил в морето. Така Игнатова е била изядена от рибите и трупа й никога няма да бъде намерен. След това яхтата била старателно почистена от килъра и още трима негови сподвижници, така че да не остане нито косъмче или петно от кръв.

„Екипът по разчистване на следи” бил облечен в специални костюми, които впоседствие били изгорени, а пепелта от тях – също изхвърлена в морето. Тези твърдения обаче не могат да бъдат доказани.

Срещу подобна версия говори и фактът, че братът на Ружа и майка ѝ са разговаряли с нея по телефона след предполагаемото ѝ убийство. Освен това видимо те изобщо не били притеснени от това, че Ружа Игнатова е изчезнала. Изданието припомня и още един факт: американски репортер е изкопчил от ФБР информацията, че службата имала основателна причина да държи Ружа Игнатова в списъка с най-издирваните лица, т.е. това може да означава, че тя все още е жива.

Съществуват и документи, според които Ружа Игнатова си водела прекрасен живот в нелегалност. Според тях още през 2015 г. основателката на OneCoin продала своята компания на човек от една от най-влиятелните династии в Обединените арабски емирства срещу 230 000 биткойни, които Игнатова получила на три флашки. Ако приемем, че тя притежава тази криптовалута, това би ѝ осигурило богатство от над 9 милиарда евро по днешния курс на биткойна, разкрива „Шварцвелдер Боте“. Според мълвата, Ружа си е направила 4 пластични операции и в момента била напълно неузнаваема.

„Всичко това обаче не пречи на финансовата пирамида да си съществува. Офисът на измислената валута OneCoin си стои необезпокоявано в центъра на София, но под ново име – One Ecosystem. А надъхани продавачи продължават да бият барабана на обещаваната финансова революция – под безучастния поглед на българските власти. Софийската градска прокуратура има интересно обяснение за това: нито Onecoin, нито One Ecosystem били вписани в българския търговски регистър“- така отговорили на „Зюддойче Цайтунг“ от прокуратурата. А запитването, изпратено до One Ecosystem, е останало без отговор, уточнява изданието.

Затова пък бившият бодигард на Ружа Игнатова е проявил неочаквана отзивчивост: през юни 2022 г. Франк Шнайдер е поканил репортер на „Зюддойче Цайтунг“ да го посети в дома му. Пред него той е разкрил, че е започнал да работи за Ружа Игнатова, след като тя му е била препоръчана от един бивш заместник-министър на финансите на България.

Името му не се посочва. Шнайдер признава пред изданието, че е бил впечатлен от нея и се е оставил да бъде заслепен. Тя била от ромски произход, но изключително умна и находчива.

В многочасовия разговор станало ясно още, че Шнайдер разполага с резултатите от разследването „Операция сателит“ на международна работна група от следователи, както и че Игнатова е била информирана „практически на живо“ от контактите си в българската полиция за хода на разследването срещу нея.

Изданието цитира думите на Шнайдер: „Ясно е, че са необходими контакти с представители на политическия и икономическия елит, както и с организираната престъпност в страната, за да се осъществи измама от подобен мащаб – напълно необезпокоявано и в продължение на години. Във всеки случай в България няма голяма разлика между тях –

България е една мафиотска държава!“ От българското министерство на вътрешните работи така и не отговорили на репортера на в. „Зюддойче Цайтунг“ дали Ружа Игнатова е била прикривана от българските власти.

Все още обаче има инвеститори, които предпочитат да вярват в конспирация, отколкото в горчивата истина за огромна измама, отбелязват в Германия. Немски журналисти са разговаряли с няколко от тях. Един мъж, инвестирал значителна сума в криптовалутата на Ружа Игнатова, казва по телефона: „Аз не съм жертва“. По думите му никой не е бил измамен – освен съдебната система. Държавата играела театър за истинските големи играчи, които дърпали конците – собствениците на банките. И тези хора сега правели всичко възможно, за да предотвратят предполагаемата продължаваща революция във финансовата система, цитиран е мъжът от „Зюддойче Цайтунг“.

Въпреки присъдите от делото в Мюнстер, много от хората, които са инвестирали парите си в системата OneСoin, продължават да я защитават. В днешно време не може да се вярва на нищо, казват те. „Държавата лъже. Държавата се проваля. Но OneСoin ще въведе ред“, убеден е друг защитник на схемата.

„Зюддойче Цайтунг“ посочва, че в средата на декември 2023 г. OneСoin дори открила нов офис в Ханой, Виетнам.

Съществува видеозапис от събитието, на което танцьори танцуват с крила на пеперуди, хората си правят селфита – очевидно щастливи, че са се възползвали от възможността на живота си.

Призрачното дълголетие на OneCoin далеч не е единственото странно нещо в тази измамна система. Инвеститорите в схемата, които все още не са загубили оптимизма си, имат свой собствен знак на ръката – буквата О, образувана от палеца и показалеца. Те имат собствена платформа, наподобяваща eBay, чието име е Dealshaker и където те могат да плащат с OneСoin. Там се продават витамини от Малайзия, рендета за сирене и кашкавал от Румъния, уроци по пиано в Корея – това е най-странният пазар в интернет, пише в разследването на „Зюддойче Цайтунг“.

Оказва се, че OneСoin се продава на комисионна основа чрез директен маркетинг – така, както се продават някои кухненски уреди или пък т.нар. лайфстайл хапчета. Без реклама по медиите и без голяма публичност, често в рамките на частни мрежи, които си предават информация един на друг. Според информация на „Зюддойче Цайтунг“, само в Германия около 60 000 души са инвестирали пари в OneСoin след като е започнал съдебния процес срещу основаната от Ружа Игнатова криптопирамида.

Материалът „Нарязах я на парчета и я хвърлих в Йонийско море”: Убиецът на Ружа Игнатова се изповяда в затвора е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ