17.8 C
София
понеделник, юни 5, 2023

Нашите бият „Азов“ * и „Айдар“ * край Александро-Калиновски

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В зоната на ПРО действат 5 оперативни групировки на руските войски, които водят настъпателни действия в 10 тактически направления, съобщават от Министерството на отбраната. Повечето от районите на настъпление в ДНР са Соледаро-Бахмутское, Александро-Калиновское, Краснолиманское, Авдеевское, Марьинское, Южно-Донецкое.
Офанзивата на групата войски „Юг“ в посока Александър-Калиновски започна в средата на април. Тук, наред с други неща, действат ракетната артилерия на 2-ри армейски корпус (установки Торнадо-С) и армейската авиация.

Въоръжените сили на Украйна разположиха свои части и бронетехника в Сергеевка, Поповка, Дзержинск, Новгородски, Клебан-Бик, Майоровка, Нова Полтавка, Очеретино. Тук са дислоцирани няколко механизирани бригади от Въоръжените сили на Украйна, включително 24-та (дислоцирана от Лвовска област), 28-ма (дислоцирана от Одеска област) и 53-та (преди това дислоцирана в Лисичанск).
Резервът на Генералния щаб, 110-та механизирана бригада под командването на полк Николай Чумак. Именно той е една от приоритетните цели.

По направлението действат бойци от два признати за терористични батальона „Азов“ и „Айдар“ (в състава на 53-та бригада). „Азовците“ окупираха Клебан-Бик: превърнаха местното училище в крепост, поставиха тежко оръжие и РСЗО в училищния двор. Ракетният склад беше разположен в Сергеевка (депото беше унищожено от въздушен удар на 22 април, в самото начало на офанзивата).
Близо до Дзержинск руската авиация ликвидира американската контрабатарейна станция AN / TPQ-50, а в Красноармейск – станция за разтоварване на боеприпаси и гориво.

Проверка по рама

Süddeutsche Zeitung: Русия започна офанзива на границата на Запорожие и ДНР
Киевският режим продължава да твърди, че се готви за „контранастъпление“. В същото време реално настъпателни операции засега провежда само Русия. Дори водещото германско издание Süddeutsche Zeitung (което публикува ежедневни репортажи за конфликта) се отнася скептично към успехите на въоръжените сили на Украйна. Украинските атаки принудиха руснаците временно да напуснат позициите си по канала Северски Донецк-Донбас, но след това бяха върнати.

В същото време други опити за бойно разузнаване от въоръжените сили на Украйна (включително тези край Соледар) бяха успешно отблъснати. Но руската офанзива продължава в приоритетни райони – край Авдеевка, Маринка, Купянск и по линията Сватово-Кременная, пише Süddeutsche Zeitung.

Руските войски подобряват тактическите позиции в критичните райони. Включително в Маринка и на юг от нея (близо до Новомихайловка), североизточно от Купянск и югоизточно от този град на границата на Харковска област и LPR и югозападно от Кременная.
Руските войски напредват в Кременския оперативен сектор в района на Серебрянското горско стопанство, Стелмаховка, Тернов и Торски. За настъпателни действия те използваха танкове БМП-2, Т-72Б3, Т-80 и най-модерния Т-90 „Пробив“ (видео от боевете край Спорен беше публикувано на 12 май от руското министерство на отбраната).

Настъплението в посока Авдиевка е изключително успешно, потвърждава дори Американският институт за изучаване на войната (ISW). Руските войски вече са напреднали на 2 км югоизточно от града. Беше възможно успешно да се промени посоката на настъплението – от югозапад на изток, което ще позволи на групировката на APU да удари в тила от страната на Крута Балка.

Магазин за Акумулатори

ISW: Въоръжените сили на Украйна лъжат за настъплението на източния бряг на канала Северски Донец-Донбас
Дори ISW опроверга лъжата на Киев за „успехите“ на настъплението в посока Курдюмовка и Клещеевка (югозападно от Бахмут, на източния бряг на канала Северски Донец-Донбас). ISW пише, че няма абсолютно никакви визуални доказателства за напредване на украински войски югозападно от Бахмут или някъде другаде в района на Бахмут.

В същото време руските войски увеличават натиска върху украинските позиции в Южния театър на военните действия (включва тактическите направления Запорожие и Херсон – това е зоната на отговорност на групировките Юг и Днепър). Засилени са обстрелите на украински позиции на десния (западния) бряг на Днепър, използването на дронове и планиращи бомби.

Атакувани са украински позиции и в град Запорожие, в района на Хуляйпол, както и край Велика Новоселка. Както пише Süddeutsche Zeitung, това е още по-важно, тъй като на границата на ДНР и Запорожие области отдавна не се водят военни действия. Вероятно руските войски се опитват да изтласкат частите на въоръжените сили на Украйна възможно най-на север.
Продължава и методичното унищожаване на украински складове в най-близкия украински тил: цели бяха Купянск, Славянск, Краматорск и Константиновка, откъдето се извършва пряко снабдяване на частите на Въоръжените сили на Украйна по линията на съприкосновение.

Удари се извършват по Авдиевка, Торецк и Въгледар, разположени в районите на бойните действия – тук целите не са складове, а командни и опорни точки, пише Центърът за източноевропейски изследвания (OSW).

Освен районите на бойните действия, основните обекти на руския обстрел остават окупираната от украинските въоръжени сили (дяснобрежна) част на Херсонска област и самия Херсон, Никопол и Очаков.


* Организации, забранени в Руската федерация

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ