5.7 C
София
неделя, декември 10, 2023

Настойка от цвят от черен бъз облекчава състоянието при грип, бронхит и ангина

ПРОЧЕТИ СЪЩО

А плодчетата на това растение са основно лечебно средство при простуди. Почти всички части на това растение, с изключение на стъблата, (те са отровни, тъй като съдържат цианид) имат лечебни свойства. Основно се използват цветовете и плодчетата на черния бъз. Ето и няколко полезни рецепти:
• Чай, запарен с цветове от черен бъз размеква секретите при суха кашлица.

За целта 1 супена лъжица сушени цветове от растението се заливат с 3 чаши гореща вода. Сместа престоява 1 час, след което се прецежда и се приема по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден.

• Настойка от цветове на черен бъз облекчава състоянието при грип, бронхит и ангина, полезно е като лечебно средство при първи признаци на простуда. Залейте с чаша гореща вода 1 супена лъжица цветове от черен бъз и оставете сместа да престои 20 минути. След това прецедете и приемайте по 2-3 супени лъжици, 5-6 пъти на ден.  
• За страдащите от наднормено тегло се приготвя настойка: залейте 3 чаени лъжици сушени цветове от растението с чаша вода и оставете настойката да престои 10 минути. Приема се по половин чаша, 4-5 пъти на ден, 30 минути преди ядене.

• При песъчинки и малки камъчета в бъбреците: 1 супена лъжица цветове от бъз се залива с чаша гореща вода, като сместа престоява 10 минути. Прецежда се и се приемат по 50 мл, 3 пъти на ден.
• Отвари от плодчета на черен бъз помагат при невралгии и болни стави. Пресни настъргани плодчета, смесени със захар, са полезни на хората, занимаващи се с умствен труд. 

Проверка по рама

• Тази напитка от плодчета е много ефикасно общоукрепващо средство. Залейте 3 супени лъжици сушени плодчета от растението с 2 чаши кипяща вода и сложете сместа да ври на бавен огън още 5 минути. Добавете на вкус лимонов сок и мед. Приемайте от тази лечебна напитка по 1 чаша, 2 пъти на ден – сутрин и вечер.
• При болни бъбреци, съпроводени с отоци, ще помогне  следната отвара: 1 супена лъжица сушени плодчета от растението се залива с чаша гореща вода, сместа престоява 20 минути, след което се прецежда и се приемат по 50 мл, 3 пъти на ден. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ