7.9 C
София
събота, април 1, 2023

НЕ Е ЛИ МАФИЯ? Депутат от ГЕРБ, откраднал 202 000 лв. ДДС, се размина с пандиза

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

„За милиони няма закони, за кокошка няма прошка” се пееше в популярен в миналото чалга хит. Хора, живели в първите години на т.нар. преход ще си спомнят, че текста не се е появил ей така от нищото.
По това време, всевъзможни мутри и добре облечени бизнесмени нагло демонстрираха, че законите не важат за тях, каквито и безобразия да извършат. Пример, че тези времена не са свършили и до днес е делото за данъчни измами срещу доскорошният депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев.

Макар според хора от родния му Гоце Делчев той да няма нито едно качество за законотворец, Гамишев дълго време мълчаливо търка банките в Народното събрание. Издига се и до общински партиен координатор, от чието благоволение зависи назначаването дори и на чистачките в държавната администрация. Колегите му не се впечатляват дори и от повдигнатото му обвинение, че е убил човек на пътя, карайки колата си с превишена скорост. Чашата прелива едва при друго, наглед по-дребно престъпление.
Димитър Гамишев е прогонен от парламента след като от журналистическо разследване се разбра, че е забравил да плати над 200 000 лв. данъци, нарушавайки куп закони. Солидната сума е натрупана от строителната му фирма „Гамишев – НКБ”.

Докато той е в политиката, фирмата има всяка години милионни обороти. Твърди се, че доста бизнесмени от Гоце Делчев и региона са настоятелно съветвани да ползват нейните услуги. Принуда няма, но клиентите се редят на опашка.
ПОБЕДА! Депутат от ГЕРБ осъден на 3 г. затвор – Димитър Гамишев скрил 200 бона от НАП

В опит да си спести част от плащанията към бюджета, Гамишев представил пред НАП менте фактури по несъществуващи сделки с контрагенти. Така между 2012 и 2016 г. той избягва пращането на ДДС и данък печалба общо за над 200 000 лв. С всяка изминала година сумите стават все по-големи, но чиновниците, които трябва да си ги потърсят, така и не го правят.

Проверка по рама

Сигурно заради случайно разсейване. Така или иначе, в един момент депутата осъзнава, че бездействието на НАП няма как да е вечно. За това набързо се отървава от фирмата си по добре познатата схема „обади се на клошар”.
Купувач е някой си Георги Георгиев от Ловеч, на чието име се водят над 100 фирми, ощетили хазната с десетки милиони левове. По закон продажбата на задлъжнели фирми е изрично забранено, за да се попречи на измамници да прехвърлят вината към маргинали. Явно за Гамишев правилата са други, и той успешно с отървава от „Гамишев – НКБ”.

Разбира се, напълно случайно, едва няколко седмици след сделката от НАП се сещат да си търсят данъците от новият собственик – ловешкия клошар Георги Георгиев.

Всичко вероятно щеше да мине мирно и тихо, а държавата за пореден път да пие една студена вода, ако не бе журналистическото разследване.
След като гръмна скандала с данъчните афери на депутата Гамишев, НАП изведнъж се сети какво пише в закона и поиска разваляне на сделката по продажбата на фирмата. Прокуратурата също се самосезира и обвини Гамишев в укриване на данъци в особено големи размери. За капак, колегите му от ГЕРБ бяха принудени набързо да го пенсионират.

Всеки изловен, че укрива данъци, рискува да получи прекара до 6 години затвора. За суми подобни като тези, отклонени от Димитър Гамишев, присъдите обичайно са между 3 и 4 години, коментират адвокати.

Магазин за Акумулатори

Темида е сляпа: Депутат от ГЕРБ, убил човек в катастрофа, лети с джипа си без книжка

Явно това отново важи за нормалните граждани. Окръжния съд в Благоевград е на мнение, че за ексдепутата това е прекалено строго наказание. За това и магистратите се задоволиха с 3-годишна условна присъда. Малко успокоение е, че Гамишев ще трябва да плати на държавата и глоба от 202 138 лева.
Това не е първата снизходителност на Темида към видния законотворец от Гоце Делчев. Гамишев се размина с условно наказание и по делото за убийство на пътя. Катастрофата става на изхода на благоевградското село Копривлен. Там ограничението е 50 км/ч, но той е натиснал доста повече педала на газта и помита пресичащият пътя пенсионер Иван Жбантов.

При последвалата експертиза е установено, че стареца започва да пресича пътя, когато се намира на 60 метра от колата на ексдепутата. В същия момент возило като на Гамишев при спазване на законовото ограничение за скорост би могло без проблем да спре на около 48-ия метър, което със сигурност би предотвратило удара.

Макар да бе доказано, че е карал с превишена скорост, Димитър Гамишев до последно твърдеше, че е невинен.
Отказа и да подаде оставка като депутат. В крайна сметка, дори и признат за виновен по обвинението в убийство по непредпазловост, Гамишев се размина с влизане в затвора. Магистратите му дадоха скромните 2 години условно. 

Материалът НЕ Е ЛИ МАФИЯ? Депутат от ГЕРБ, откраднал 202 000 лв. ДДС, се размина с пандиза е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ