18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

Не прекалявайте със сладоледа, ако сте над 60

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Това разхладително лакомство е противопоказно за страдащи от жлъчно-каменна болест и хроничен панкреатит, твърди руският гастроентеролог Антонина Машарова. И обяснява защо е така. “Неограничената употреба на сладолед може да провокира възникване на сърдечносъдови заболявания у възрастните хора или да влоши протичането на вече съществуващите такива.” 
Д-р Машарова обръща внимание на факта, че необходимостта от усвояване на студени продукти увеличава натоварването на храносмилателната система.

Вследствие на това хората в преклонна възраст се подлагат на висок риск и от гастроентерологични патологии. 

При вече съществуващи хронични заболявания употребата на такива продукти (особено сладоледът) са противопоказни. „Сладоледът е противопоказен за хората над 60 години със заболявания на стомашно-чревния тракт, особено тези с жлъчно-каменна болест и хроничен панреатит“, казва специалистът. 
Д-р Машарова пояснява, че в състава на това лакомство присъстват наситени мазнини, чиято употреба предразполага към атеросклеротични плаки в съдовете и проблеми със сърцето. Често в сладоледа се открива и палмово масло.

Вредният ефект от сладоледа се засилва от високото съдържание на захар и на прости или бързи въглехидрати.
Позовавайки се на изследвания, гастроентерологът д-р Машарова предупреждава, че постоянната употреба на бързи въглехидрати може да повлияе негативно на функционирането на мозъка и когнитивните функции при възрастните хора. 

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ