17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Не само лаймската болест е страшна след ухапване от кърлеж, ето какво ви грози

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Едва ли има човек, който да не се е сблъсквал с кърлеж през живота си. Те са малки паякообразни, хранещи се чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а в някои случаи и влечуги и земноводни.
Една от най-страшните последици, които могат да ви сполетят след ухапване от кърлеж, е да се заразите с Лаймска болест. Оказва се обаче, че не само тя е животозастрашаваща последица от тези насекоми.

Ако сте истински месоядни, американски учени съветват да избягвате кърлежи, тъй като те очевидно могат да причинят алергии към месо, съобщи Би Би Си.
Нови данни, публикувани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ), показват рязко увеличение на случаите на alpha-gal синдром, като се предполага, че са засегнати повече от 450 000 души.

Алергията отключва потенциално животозастрашаваща реакция към няколко вида месо или животински продукти.
Alpha-gal е проследен до слюнката на самотния звезден кърлеж.

Проверка по рама

Идентифициран по бялото петно на гърба, кърлежът се среща предимно в южните и източните части на САЩ.
Експертите обаче предупреждават, че обхватът им се разширява поради изменението на климата.

Кръвосмучещите ухапвания от буболечката, официално наречена Amblyomma Americanum, могат да разболеят човек, когато консумира определено месо и животински продукти, произведени от бозайници.

Сред опасните храни за хора, страдащи от alpha-gal са свинско, говеждо, заешко, агнешко, еленско, желатин, мляко, някои млечни продукти и някои фармацевтични продукти.
Симптомите на синдрома включват стомашни спазми, диария, треска и задух, които могат да предизвикат фатална анафилаксия.

Реакцията на всеки човек към синдрома е различна, варираща от лека до тежка или дори животозастрашаваща, казва ЦКПЗ.

Магазин за Акумулатори

Някои хора обаче не изпитват алергични реакции, отбелязва ЦКПЗ.
Времето, за което тялото смила месото, също затруднява забелязването на симптомите, тъй като храносмилането обикновено е по-бавно.

От 2010 г. насам са докладвани повече от 110 000 случая. От 2017 г. до 2021 г. броят на случаите се е увеличил с около 15 000 годишно.

Възможно е поради трудността при диагностицирането на alpha-gal да е възможно общо 450 000 американци да са развили алергии към месо поради синдрома.
Проучване сред 1500 лекари и здравни работници от миналата година установи, че 42% от тях никога не са чували за синдрома.

В проучването, което също беше публикувано от ЦКПЗ, около една трета от групата казаха, че „не са твърде уверени“ в способността си да идентифицират болестта. Само 5% казаха, че са „много уверени“ в способностите си.

Синдромът не беше открит до 2008 г. случайно, след като американски изследователи откриха неочаквани резултати при тестване на лекарство, използвано за лечение на рак.

Ixodes holocyclus, известен също като парализиращ кърлеж, също е причинил подобни алергии към месо в района на Сидни, Австралия.

Експертите препоръчват редовно проверяване за ухапвания от кърлежи.

Кърлежите могат да пренасят сериозни заболявания с ухапването си, като лаймска болест, и са най-често срещани през топлите месеци.

Хората на открито се съветват да използват репеленти срещу насекоми, като тези, съдържащи DEET, или да третират предварително дрехите си с химикал, наречен перметрин, казва ЦКПЗ./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ