18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

НЕ СЕ ПОНАСЯТ: Васил Терзиев зарязва София заради Борис Бонев?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Кметът на София Васил Терзиев е на път да хвърли оставката си като градоначалник заради жесток конфликт и изгубено безвъзвратно доверие към общинския съветник и лидер на „Спаси София“ Борис Бонев, научи „Уикенд“ от служители от столичната общинска администрация.

През последните седмици напрежението между Терзиев и Бонев рязко е избуяло, а причина за подновеното търкане между двамата се крие в скандалната реорганизация на движението в района на НДК и разчертаните нови места за косо паркиране по бул. „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“, направени така, че шофьорите да спират назад – обратно на организацията при паркирането в района.

Оказва се, че Борис Бонев, заедно с приближения му заместник кмет по транспорта Илиян Павлов, са излъгали кмета на София за ремонта край НДК, давайки му фалшиво обещание, че няма да стесняват платната за движение в идеалния център на столицата за сметка на велоалеи и нови паркоместа.

Стартиралият внезапно в почивните дни около Великденските празници ремонт край НДК очаквано предизвика бурно негодувание и то не само от живеещите в центъра, но и от стотици шофьори заради бруталните задръствания и настъпил апокалиптичен пътен хаос в района. Сред недоволните се оказа и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, който публично се извини на софиянци за сътвореното безумие с движението в центъра на София.

Скандалната реорганизация на движението край НДК може да предизвика и повдигане на обвинения срещу кмета на София Васил Терзиев, макар той да не е пряко отговорен за създадения хаос. Оказва се, че Терзиев не е внесъл за съгласуване в отдел „Пътна полиция“ на СДВР проекта със съответните скици и чертежи, върху които са нанесени маркировката, знаковото стопанство и допълнителните съоръжения на пътното платно, тъй като просто не е разполагал с него. Скиците са се пазели ревностно от Борис Бонев и заместник кмета по транспорта Илиян Павлов, които са заподозрени, че умишлено са подложили Терзиев на динена кора.

Проверка по рама

„При липсата на задължително съгласуване с МВР, което е залегнало в нормативен акт на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, ремонтът на практика се води незаконен и прокуратурата има основание да повдигне обвинение срещу кмета Васил Терзиев за длъжностно престъпление. Реорганизацията е струвала над 1,2 милиона лева, което по закон се води щета в особено големи размери“, разкрива пред „Уикенд“ човек от близкото обкръжение на Васил Терзиев.

Из коридорите на Столична община се мълви за избухнал жесток словесен скандал между Терзиев и заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов, който отказал да си подаде поисканата от кмета оставка. Борис Бонев стигнал по-далеч и си позволил да обяснява на кмета на София, че не било негова работа да се бърка в транспортната схема на столицата – за това си имало назначен заместник-кмет.

Първите търкания между Васил Терзиев и Борис Бонев избухнаха още миналата есен, когато лидерът на „Спаси София“ се почувства излъган, че не е избран за председател на Столичния общински съвет.

Впоследствие Бонев се провали и с организирането на коледната украса на София – негатив, който отново отиде при кмета Терзиев, както и с ремонта на ремонта на ремонта на жълтите павета.

Въпреки това Борис Бонев брани като опълченец протежето си заместник кмет Илиян Павлов, който е част от „Спаси София“ и често взима еднолично решения по важни за столицата транспортни проекти.

Напрежението между Борис Бонев и Васил Терзиев е накарало милионерът и основател на компанията „Телерик“ сериозно да обмисля възможността да сдаде доброволно кметския стол, както и да вярва на масово разпространяващата се в Столична община мълва, че Бонев умишлено го подлага с цел да го наследи на кметския стол.

Магазин за Акумулатори

Амбициите на Борис Бонев да е кмет на столицата многократно бяха заявявани от него през последната петилетка, преди миналата пролет „Продължаваме Промяната“ изненадващо да издигна Васил Терзиев за кандидат кмет и Бонев и неговата „Спаси София“ да се влеят в широката дясна коалиция.

Според друг нашумял през последните седмици слух, срещу Васил Терзиев имало и втори подаден сигнал за несъвместимост в Общинската столична избирателна комисия, според който кмета на София имал миноритарно дялово участие в две фирми, регистрирани в САЩ.

Съгласно член 41, алинея 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Терзиев няма право да участва в търговски дружества един месец след като е заел кметския пост.

Сигнал за участието на Терзиев като акционер в търговското дружество „Мадж.по“ ООД беше подаден още през декември м.г. в Общинската столична избирателна комисия, но оттам не са се произнесли дали кмета е нарушил закона. „Новият сигнал срещу Васил Терзиев е за негово дялово участие в други търговски дружества, развиващи дейност на територията на САЩ“, твърди източникът.

Материалът НЕ СЕ ПОНАСЯТ: Васил Терзиев зарязва София заради Борис Бонев? е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ