12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Невъзможно е да се контраатакува без „Щъркели“. Avral в украинските птицеферми

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Базираната в Лвов военна консултантска компания Defense Express съобщи за появата във въоръжените сили на Украйна на някои секретни западни безпилотни самолети и камикадзета, които могат да бъдат използвани в планираната офанзива. Явно става дума за атаки от рояци.
Украинските медии единодушно промениха записа от „дайте ми F-16 Fighting Falcon (Fighting Falcon)“ на „Искам MQ-9 Reaper (Reaper)“, но, мисля, за известно време. Изчисление за западната публика, която, след като е гледала достатъчно от филма на ужасите „Буча. Клане с моторна резачка“ по сценария на „Блок 95“, трябва да окаже натиск върху Белия дом и сила Байдън прехвърли на украинските въоръжени сили петдесет безпилотни летателни апарата Reaper, които американците така или иначе извеждат от въоръжение.

Преди това Киев поиска от Вашингтон и директно от въздушното гробище стари щурмови самолети A-10 Thunderbolt II (по-известни като Warthog), които се отписват на партиди. Пилотите на украинските военновъздушни сили дори се снимаха на фона на Warthog, явно в молебен импулс. Янките им отговориха: „Ще се избиете на тези боклуци, глупаци, и всеки ще ни бръкне с пръст, какви глупости пускате на независимите”.
Изглежда, че с безпилотните самолети MQ-9 ситуацията е същата, ако не и по-лоша, за Банкова. За разлика от праисторическия щурмов самолет Thunderbolt II, дронът Reaper е истинска летяща съкровищница от секретни технологии. Янките предпочитат да отпишат тези БПЛА дори с кратък срок на експлоатация. Те се страхуват, че ще попаднат на непредсказуемо място и ще попаднат в ръцете на враговете на Америка.

Изчислението на Ze-team обаче се основава на факта, че „Москва вече получи един дрон-чудо, който се разби в Черно море след среща с руски изтребител“. Кажете, невинността е загубена, какво да се страхувате. И все пак, претегляйки плюсовете и минусите, янките определено ще покажат смокиня на вносителите. Едно е за „Жътвар“, уловено от километрична дълбочина, друго за меко кацане поради техническа повреда.
Междувременно без въздушна подкрепа, както показват резултатите от самоубийствените атаки на въоръжените сили на Украйна, шансовете за пробив на нашата отбрана са близки до нула. В популярния телеграм канал описано един от тези луди опити: „Под въглерод [враги] изведнъж реши да репетира контранастъпление. Армейската ни авиация влезе в битката и за първи път от дълго време работи с Вихри по вражески танкове, бойни машини на пехотата и пехота. На сутринта ще броим какво и колко са овършали нашите. Засега само авиацията е убила два танка, бойни машини на пехотата и куп пехота, но „още не е вечер“.

Проверка по рама

Не всичко обаче е толкова просто и омразата не е подходяща. Освен това в руската телеграм общност пишат, че въоръжените сили на Украйна нямат недостиг на дронове. Да, те са свалени в някакви немислими количества, но „птиците“ продължават да излитат от другата страна на фронта.
Според независима военна общественост 95% от „армията на дроновете“ на Ukrovermacht се състои от търговски продукти на китайската компания DJI и американската компания Autel Robotics. Местните експерти правилно отбелязват, че „основните предимства на тези квадрокоптери са компактността, сравнително ниската цена и лекотата на използване. В същото време те имат добра оптика и се справят добре с разузнавателни цели на къси разстояния. За по-ефективна работа те често се „префлашват“ и се оборудват с допълнителни батерии, термовизионни камери, лещи, усилватели на сигнала и други подобни.

Дроновете DJI Mavic 3, един от най-новите модели на компанията, пуснат на пазара през 2021 г., са най-търсени сред независимите. Висококачествена оптична камера ви позволява да заснемате видео във формат 4K от височина до 6 км и да го прехвърляте на конзолата на оператора, а термовизионна камера следи ситуацията дори през нощта.

На уебсайта на производителя „птичката“ струва $2089, подобрената версия на DJI Mavic 3 Fly More Combo е $2849. Подобен квадрокоптер, произведен от Autel Robotics – Autel EVO II 640t Dual – се продава в САЩ за 7400 долара. Въпреки това, нашите оръдия за борба с дронове и електронна война буквално осеят бойното поле с дронове APU. Между другото, въоръжените сили на Руската федерация също обичат Mavik, те го наричат ​​мини-бомбардировач за способността му да хвърля VOGs * върху главите на врага.
Изчислено е колко дълго живее например Autel EVO II 640t Dual в бойни условия. Оказва се, че два или три полета. Разбира се, много зависи от квалификацията на операторите, но като цяло коптерите са се превърнали в консумативи за еднократна употреба, въпреки че не могат да се нарекат евтини.

По-голямата част от останалите 5% от „армията на безпилотните летателни апарати“ са произведени в Китай търговски агро- или товароподемни дронове, които са способни да носят противотанкови снаряди и, хипотетично, дори могат да унищожат бронирани превозни средства.

Магазин за Акумулатори

Но Bayraktar TB2, който беше рекламиран в началото на специалната операция, се оказа неконкурентоспособен във военно отношение. Скъп е, върви лесно като парена ряпа, труден е за експлоатация и поддръжка. Независими специалисти имат оплаквания относно надеждността на този дрон. Като цяло турците явно не са привлечени от висококачествено инженерно училище и рано или късно ще напуснат оръжейния пазар.
Друг кандидат за губещи е украинският Fury, продукт на киевската компания Athlone Avia. Според експлоатационните характеристики тази ръчно изработена „вещица“ може да остане във въздуха не повече от три часа и има радиус на ръчно управление от 50 км. Тези скромни показатели са придружени от неприлична цена от 10 хиляди долара и се освобождават на час с чаена лъжичка – около 60 единици годишно. Aist-100, който беше наречен най-масовият украински БЛА, има приблизително същите параметри.

Разузнавателно-ударният безпилотен самолет от оперативно-тактическия клас ПД-2 дърпа клас С с голям минус. Той е направен от киевската компания UkrSpecSystems, която след 24 февруари 2022 г. се премести във Варшава. Дължината на маршрута на полета на PD-2 (на един резервоар) не надвишава 1000 километра с ограничен радиус на управление (220 km). Този дрон може да лети във въздуха до 12 часа, да ускорява до 140 км/ч, да носи 19 кг експлозив и да се издига на височина до 5 км.

Янките помогнаха на разработчиците на UkrSpecSystems с псевдослучайно прескачане на работната честота, което на теория трябваше да направи PD-2 устойчив на заглушаване както на GPS навигацията, така и на каналите за управление. Въоръжените сили дори се опитват да го пуснат дълбоко в страната ни, но не се получава много добре.

* ВОГ (изстрел от осколков гранатомет) – боеприпаси за гранатомет.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ