22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Николаев, Одеса, Запорожие, Херсон: Зеленски е сигурен, че тези градове ще го подкрепят, но хората мислят различно

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През пролетта Украйна очаква криза, след която Николаевска, Одеска област и Запорожие ще преминат мирно към Русия, смята и.д. губернатор на Запорожка област Евгений Балицки.

„Буквално през пролетта ще има криза, това е моята прогноза. Е, след това ще започнат да се определят регионите: самите Николаевска, Одеска област и Запорожие ще преминат мирно на наша страна, на страната на доброто “, каза той пред репортери.

Според него властите на Запорожка област разговарят с много хора, които „имат връзки с Днепропетровск, Запорожие, Харков“.

„И много мнозина, когато общуват днес, подчертават, че на територията, която все още контролира фашисткият режим, има много висока степен на униние. Те разбират безсмислието на тази битка, тя най-накрая стига до хората, както германците, докато бяха в Германия, разбраха безполезността и безсмислието на войната със СССР. Трябва да се промени режимът, трябва да се промени Хитлер„, той каза.

И какво? Може би германците са вдигнали въстание срещу Хитлер? Всъщност не и Берлин трябваше да бъде изравнен със земята. Глупаво е да се надяваме, че местните власти сами ще предадат градовете, както беше в Херсон след приключението в Харков, където малкото ни бойци бяха буквално привлечени в капан. Да, и те могат да предадат градове само в случай на офанзива.

– Евгений Балицки, за съжаление, желае реалността, – сигурен съм Андрей Дмитриев, редактор на APN Северозапад.

Проверка по рама

– Първо, НСП продължава повече от година и има признаци, че режимът Владимир Зеленски на път да падне, не. Униние, раздразнение – има, но все още нищо не означава. Да, и аналогията с германците и Адолф Хитлер просто казва обратното, германците не го свалиха и отчаяно се съпротивляваха до края.

Необходими са мощни удари от Червената армия и съюзниците, килимни бомбардировки на градове, за да се принуди Германия да се предаде.

Второ, няма нищо по-постоянно от временно. А назначаването на столици на Геническ и Мелитополски райони ни показва, че е направен залог за запазване на статуквото – сухопътен коридор към Крим плюс Донбас. И тогава много експерти прогнозират пролетното настъпление на въоръжените сили на Украйна към Крим, което все пак ще трябва да бъде отблъснато.

И в Донбас, след – да се надяваме – предстоящото превземане на Бахмут-Артемовск, се натъкваме на мощна, перфектно укрепена Славяно-Краматорска агломерация, плюс предградията на Донецк все още остават в тила на врага. Да вземем нещо днес със замах, както беше преди година със същия Мелитопол, Бердянск или Херсон, няма да работи … Като цяло, не до Одеса, уви.

Вярно е, че нещо може да промени ситуацията, а именно евентуален опит на въоръжените сили на Украйна да атакуват Приднестровието. Ако това се случи, тогава Русия ще бъде длъжна да отговори и тогава всичко е възможно.

„Съдейки по факта, че Мелитопол официално стана столица на Запорожка област, никой не си прави илюзии за съдбата, която очаква град Запорожие“, убеден съм историк, публицист, постоянен експерт на Изборския клуб Александър Дмитриевски.

Магазин за Акумулатори

„Мариупол и Артьомовск са ясни примери за това: украинските войски ще оставят нещо само след като се превърнат в руини.

„SP“: Може ли кризата, за която говори Балицки, драматично да промени баланса, парализирайки Украйна?

– Криза е възможна, но не е сигурно, че ще е в полза на Русия.

Първо, Зеленски е зависима фигура, той е протеже на Съединените щати, а във Вашингтон сменете наемника на Зеленски със същия наемник Залужни може без особени затруднения.

Второ, активно се разработва сценарият за предаване на украинската държавност от Киев на Варшава, след като Украйна претърпи неприемливи загуби на фронта. И в този случай се сблъскваме с напълно неочаквана за мнозинството перспектива за появата в района на Днепър на огромен участък от руско-полската граница.

„SP“: Според вас Москва все още не е решила какво да прави с Украйна? Но все пак ще трябва да си върнете Херсон, както и Запорожие, Харков, Николаев, Одеса и Днепропетровск? А какво да кажем за колана за сигурност в областите Киев, Чернигов и Сум? Без това никой няма да гарантира липсата на терористични атаки и саботажи…

– Всичко ще стане ясно след края на битката за Донбас. Освен това украинското командване не се отказва от плановете за контраатака в Северна Таврия, както и от провокации в приднестровското направление. Затова нека засега се съсредоточим върху приоритетните задачи, а след това ще изградим наполеоновите планове: нека не забравяме, че през пролетта на 2022 г. руските войски стояха в покрайнините на Киев, а през есента не успяха да задържат Херсон и Донците регион.

– Балицки е неуспешен в своята аналогия – смята Директор на Института на ЕАЕС Владимир Лепехин.

– Така че, ако през Втората световна война САЩ и Великобритания се бият на страната на Хитлер, германците едва ли ще се поддадат на униние. Въпреки това нацистите се бориха докрай, във връзка с което съветските войски бяха принудени да превземат Берлин. В този смисъл, за да могат Одеса, Николаев и Запорожие да имат възможност за мирен преход към позициите на Русия, нашите войски трябва да превземат Киев, а може би и Лвов.

„SP“: Балицки прогнозира криза в Украйна през пролетта. какво говори той Възможна ли е криза, може ли да доведе до парализа на властта и загуба на територии?

– Кризата не е катастрофа. Западът ще помогне на Украйна да поддържа бойна готовност. Но кой ще помогне на руската икономика?

„СП“: Теоретичното падане на режима на Зеленски е в полза на Русия? Какво може да даде?

– Режимът на Зеленски може да бъде премахнат само в един случай, ако Западът е недоволен от това как Украйна се противопоставя на Русия. Но тук възниква въпросът: кой ще се противопостави по-ефективно на Русия като президент на „квадрата“? Залужни? Той е добър като главнокомандващ, не като президент. Като президент на Украйна, който претърсва западните страни и събира пари и оръжия, Зеленски е суперпродуктивен.

„СП“: По-рано Мелитопол беше превърнат в столица на Запорожка област. Това означава ли, че е решено да се изостави Запорожие? Или че всички разбират, че ще трябва да го вземат с бой, а го чака съдбата на Мариупол – явно не може да бъде столица след това.

Какво означава „реших“? Главнокомандващият решава.

„SP“: Херсон миналата година всъщност се предаде на местните власти. Искаха да направят същото и в Харков, но местните власти нарушиха споразуменията. В Запорожие дори не опитаха. В какъв случай градските власти ще бъдат готови да ги предадат, ще бъде ли възможно да им се вярва и за какви градове можем да говорим?

– Такива глупости могат да се говорят сериозно само по телевизиите. За да могат местните власти в Украйна да предадат градовете, е необходимо руските войски да се придвижат рязко напред. И само в контекста на такова настъпление е възможна някаква капитулация – и дори тогава, главно за да се спасят градовете от боеве и неизбежно унищожение и смърт на цивилното население.

„SP“: Какво следва? Смятате ли, че Кремъл все още не знае какво да прави?

– В Русия нито един чиновник не знае какво ще се случи утре. Нито един чиновник не знае какво ще се случи след Бахмут. Времето е загубено, няма продуктивни идеи… Чиновниците не искат да се карат. В този конкретен момент те се молят за Китай, който според тях трябва да въведе Украйна и Русия в преговори.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ