12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

НОВ СЦЕНАРИЙ: Министрите от Бойко, кабинетът на ПП

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Председател на парламента от ГЕРБ, шеф на правната комисия от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България. След три месеца обратното. Министри с първия мандат – на Борисовата партия, кабинет с втория – на „Промяната“. Едно мнозинство за избор на Росен Желязков, друго – за правителство. Всички бързат то да бъде съставено, но никой не казва как ще стане това. ДПС е опозиция – засега. „Възраждане“ – завинаги, БСП още не знае, а ИТН продължава да се чуди.
ГЕРБ и „Промяната“ се мразят, но си говорят. „Промяната“ и „Демократична България“ си говорят, но се мразят. Така изглежда животът в Народното събрание сред петите избори за две години. В Страстната седмица партиите минаха през всички психологически етапи на политическото страдание: отричане на ролята и мястото на опонента, гняв от изборните резултати, неотредили никому правото да управлява сам, пазарене за власт, депресия от отказа и накрая примирение с реалността.

Нови отношения възкръснаха в светлите дни след Великден. Лена Бориславова и Десислава Атанасова заровиха томахавките и сглобиха законодателната програма на депутатите, магистратите сложиха на трупчета съдебната война между Кирил Петков и Асен Василев.
Бойко Борисов отиде на крака при Румен Радев, „Продължаваме промяната“ гласува за Росен Желязков, Николай Денков и Атанас Атанасов смениха Кирил Петков и Асен Василев. А всички вкупом заговориха за конституционно мнозинство за съдебна реформа.

Ще има ли правителство? Това е единственият въпрос, който вълнува всички.
Да, но трябва да е с мандата на ГЕРБ, иначе – избори, каза Борисов на президента. Не, ще бъде с мандата на ПП-ДБ, кабинет на ГЕРБ няма да подкрепим, отговори пред Румен Радев Асен Василев. Уйдурма, скочи Нинова. Има време, да си свършим работата, парламентът може да изкара и 4 години, философски обобщи Карадайъ. Ще видите какво ще се случи, загадъчно допълни Рамадан Аталай.

Проверка по рама

Едни видяха в бързите консултации на президента Радев знак, че кабинетът е готов. Други – че отиваме на избори.
Две неща са ясни след първата седмица на парламента. Колкото по-лесно се чертаят червените линии, толкова по-трудно се трият. И колкото по-нежелан е кабинетът, толкова по-неизбежен е.

Всички чакат бюджета

Общините свършиха парите и изнемогват. Пенсионерите вече чуха, че в ДОО е предвидено от 1 юли да вземат най-малко 523 лв. вместо сегашните 467 лв. Земеделските производители и преработватели разчитат, че към новите компенсации от Брюксел заради украинския внос ще има и до 200% национално финансиране. Иначе складовете със зърно и слънчоглед ще си останат пълни и след края на забраната, защото ако излязат на пазара, цената на хляба и олиото трябва да удари тавана.
Законите по Плана за възстановяване и устойчивост чакат, оперативните програми – също. В списъка са еврозоната и Шенген.

Но как ще стане кабинетът при категоричното нежалание на ГЕРБ и „Промяната“ да подкрепят мандата на другия? Както стана правителството на Димитър Попов, отговори Росен Плевнелиев, който през последната година играе ту главен преговарящ, ту основен говорител на Борисов. Тогава, в зората на демокрацията, СДС и БСП намериха общ език и се събраха зад формулата програмно-експертно правителство. Зад думите му в партийните централи разчетоха интересен сценарий.

Магазин за Акумулатори

ГЕРБ ще предложи правителство тип „Габровски“, но също като него то няма да събере достатъчна подкрепа.
Основната част от номинираните министри обаче ще бъдат включени в кабинета, който след това „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ ще излъчи с втория мандат. За да има конституционно мнозинство за съдебна реформа към програмно-експертното правителство ще бъдат привлечени ДПС и ИТН, твърдят запознати с преговорите за властта, които текат независимо от клетвите, че разговорите в момента са само за закони.

Неслучайно Мустафа Карадайъ направи две знакови изказвания. ГЕРБ плюс „Промяната“ е равно на подмяна, коментира Карадайъ решението за ротационен шеф на парламента, което е в нарушение на конституцията. И „ДПС е опозиция – засега“.

Демек – Движението няма да прощава белите нито на едните, нито на другите. Но ако те с разум се откажат от личното си и партийно его и с отговорност и в диалог приемат нов обществен договор и пристъпят към правителство с приоритети, програма и широка подкрепа, ДПС ще го подкрепи и участва. Защото по примера на Движението всички останали партии приеха, че точка първа от обществения дневен ред е спиране на прогресивното обедняване. А това без редовно правителство не може да стане.
„Вероятността да има правителство с първия мандат е почти нулева. Ключовото сега е, че ГЕРБ и ПП-ДБ разговарят. Защото те и в предходния парламент също гласуваха заедно по основните въпроси, свързани с бъдещото развитие на страната, но това ставаше, без да разговарят помежду си“, даде своя прочит на ситуацията социологът Юлий Павлов. Според него ПП-ДБ вече са направили своя най-голям компромис – да разговарят с Борисов, когато изчегъртваха и арестуваха. Повече от тях трудно може да се очаква.

„Бойко Борисов обаче е майстор на вземането на завоите, той не се е заричал да не подкрепя правителство на ПП-ДБ. Зависи какво ще предложат те“, коментира още Юлий Павлов. Той смята, че ако ПП-ДБ не заложат на ярки политически фигури в кабинета, а предложат експерти, дори и с акад. Денков начело, ГЕРБ ще го подкрепят. Оттук до съставянето на конституционно мнозинство крачките са лесни и бързи.

Колкото и труден да е в момента разговорът за властта, едно е ясно. Амбицията на всички за местния вот е толкова голяма, че никой не би искал той да бъде изкривяван с паралелно парламентарно гласуване в същия ден. Затова пред угрозата от избори в лятната жега, когато хората са на море, кабинет на компромиса изглежда като подарък от съдбата.

Материалът НОВ СЦЕНАРИЙ: Министрите от Бойко, кабинетът на ПП е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ