17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

НОВ СКАНДАЛ: Сглобката трасира дивашка корупция в обществените поръчки

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Правителството е предложило скандални промени в закона за обществените поръчки, които ще направят възможно произволното завишаване на цените по договорите и ще разтворят широка врата за корупция. Предлагат се и други промени, които ще доведат до двоен аршин при контрола и одитирането на поръчките. Както ПП сами признаха в записа, осветлен от Радостин Василев, целта е да занулят България и всеки да се оттгели на острова си в Тихия океан…
За корупционната схема предупредиха депутати при първото четене на внесените от кабинета два проекта за промени в закона за обществените поръчки. Свой проект за изменения внесоха и депутати от ДБ, които пък настояват за проверка за принадлежност към Държавна сигурност при изпълнителите на по-големи обществени поръчки.

За скандалното предложение за произволно завишаване на цените предупреди депутатът от ИТН Гроздан Караджов. Рискът за корупционно предоговаряне на вече сключени договори идва от предложени промени в приетите м.г. заради инфлацията текстове, които позволяват актуализиране на цени в резултат на внезапно поскъпване дори това да не е заложено изначално в документацията по поръчката, предаде „Сега“.
В сегашния си вариант законът допуска подобно инфлационно завишаване на оферти само при изрично спазване на методика, приета от МС. С новите текстове възложителите ще могат да завишават цени и без методика, по своя преценка на базата на представени доказателства. Не се казва нито дума какви могат да бъдат тези доказателства.

“С това направо сте обезсмислили целия закон. Кой ще предоставя доказателствата, какви ще са те, на какво основание ще се приемат или отхвърлят”, попита Гроздан Караджов.
Интересен детайл е фактът, че в момента за редица от дейностите, за които се възлагат поръчки, няма одобрена методика. Методика бе одобрена за индексиране на договорите за строителство в резултат от рязкото поскъпване на материалите, а в последствие ред за актуализиране на цени бе гласуван и за секторни възложители в областта на природен газ, топлинна енергия и електроенергия. Цели сектори като услугите в момента са без одобрени методика, както и редица доставки.

Проверка по рама

Много спорни и според “Възраждане”, и според ГЕРБ са новите правила за текущ контрол върху поръчките. Предвидено е финансовият министър да може да назначава наблюдатели по големи поръчки, без да се казва какви могат да бъдат те като професионален опит. Въвежда се и нова форма на консултиране – звената за вътрешен одит, където съществуват, ще консултират за законосъобразност поръчки над 5 млн. лв. Това ново правомощие влиза в колизия с други закони и ще направи невъзможно последващото одитиране от същите тези звена на най-големите поръчки, коментира Теменужка Петкова от ГЕРБ. 
Спорове на второ четене ще предизвикат и готвените промени, които ще задължат частни болници с над 50% публични постъпление да прилагат закона. Тези текстове се чакат от години и все не стигат до окончателно приемане.

Материалът НОВ СКАНДАЛ: Сглобката трасира дивашка корупция в обществените поръчки е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ