2.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Нов вид ваксина преодолява защитата на раковия тумор

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Екип от изследователи, свързани с множество институции в САЩ и една в Япония, разработи нов тип ваксина, която помага на имунната система да унищожава раковите тумори, като преодолява тяхната защитна система.
В статията си, публикувана в списание Nature, групата учени описва новата ваксина и нейните ефекти върху лабораторни мишки и макаци.

Доскоро единствените инструменти, достъпни за лекарите, лекуващи пациенти с рак, бяха химиотерапията, лъчетерапията и хирургията. Отскоро учените проучват ваксини в борбата срещу рака.
Разработването на ваксина срещу заболявания, свързани с HPV например, намали рисковете от рак на маточната шийка и други видове карциноми.

Други изследователски усилия включват насочване към пептидни антигени и са се оказали ефективни, но само при определени обстоятелства. В това ново проучване изследователите разработиха по-обща ваксина, която според тях може да се използва срещу много видове рак.

Новата ваксина действа, като отнема една от основните защитни стратегии, използвани от туморите, която е способността да се разцепват Т клетките и естествените клетки убийци от техните повърхности.
Такива клетки се разгръщат, когато тялото открие нарастващ тумор и предупреди имунната система. Като ги отделят, след като се прикрепят към протеините на MICA и MICB, туморите са свободни да растат.

Проверка по рама

Новата ваксина действа, като се включва в процеса на разцепване, предотвратявайки изхвърлянето на имунните клетки от тумора, изпратени да го убият. Ваксината нарушава този процес на разцепване, като увеличава плътността на протеините на повърхността на туморните клетки, което изследователите описват като „подбуждане на защитен имунитет“.
Изследователите отбелязват, че има индикации, че ваксината работи още по-добре, когато се използва заедно с лъчева терапия. Сега те са в процес на планиране на клинично изпитване, което ще тества новата ваксина върху хора.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ