14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Нова афера „Ало, Банов“ в Narod.bg: КЗК спря скандален ремонт, глоби Министерството на културата

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Нова скандална афера около бившия министър и настоящ сив кардинал в културата Боил Банов. Както Narod.bg пръв съобщи, негови калинки отново са на ключови позиции при настоящия управляващ Министерството на културата Кръстю Кръстев.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви за незаконно решението на Министерството на културата да бъде отстранена „ИВТ консулт“ ЕООД от обществената поръчка за упражняване на строителен надзор при ремонта и реконструкцията на Концертната зала в Пловдив.

КЗК посочва, че оценката дали фирмата отговаря на критериите е трябвало да бъде извършена на базата на предварително обявените условия, а не по субективна преценка на комисията, назначена от министъра на културата, който бе театрален шеф точно под тепетата.

Според запознати зад скандалното решение, което значително ще забави ремонта на Концертната зала, стоят именно калинките на Банов, които са отстранили неудобната фирма. 

Проверка по рама

Още с назначаването му на поста Кръстю Кръстев си слага трима съветници, бивши членове от екипа на Боил Банов. Сред тях две отговорят за „финансовите въпроси“ – Амелия Гешева – бивш зам.-министър на Банов, и Маргарита Васева – екс финансов директор в Министерство на културата. И двете са замесени в прословутата афера „Ало, Банов съм“, при която в изтекли записи се чу как тогавашният министър нарежда как да се оформят документи така, че да няма глоби за фирмата, която се занимаваше с ремонта на Ларгото.

Скандалният ремонт стана обект на проверка както на българската, така и на европейската прокуратура. Сега явно двете дами работят по същия начин, защото КЗК открива сериозни нарушения в поръчката за ремонта на залата в Пловдив.

В решението е посочено, че на ведомството, начело с Кръстю Кръстев, се налага глоба в размер на 5620 лв. без ДДС, което е 5 на сто от общата сума на поръчката – 112 400 лв. без ДДС според сключения на 17 януари 2024 г. договор с избраната фирма изпълнител – „План Инвест Пловдив“ ЕООД.

Министерството ще трябва да заплати и направените разноски на „ИВТ консулт“ ЕООД в размер на 2850 лв. За съжаление тези разходи ще дойдат от джоба на данъкоплатеца, а не от чекмеджето на Кръстю Кръстев. Срамът е още по-голям предвид факта, че пазарджиклията бе шеф на Драматичния театър в Пловдив.

Материалът Нова афера „Ало, Банов“ в Narod.bg: КЗК спря скандален ремонт, глоби Министерството на културата е публикуван за пръв път на Narod.bg.

Магазин за АкумулаториSource link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ