ОБЩЕСТВО

Новата политическа реалност: Разговори, обрати, късане на ризи и търкане на червени линии

Гледах интервюто на Христо Иванов по бТВ и оставам с впечатление, че правителство все пак ще има. С ГЕРБ, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“.

Разбира се, Христо побърза да каже, че с „ГЕРБ и ДПС коалиция – никога“, но после по своя витиеват начин даде да се разбере, че при определени свои условия, които очерта – съдебна реформа (разбирай отстраняването на Гешев) и подходящ дизайн (може би не директна коалиция, а програмно, експертно и прочие правителство, конструирано от президента) – опциите са отворени.

Разграничи се от „Промяната“ по линията на антикорупционното им говорене срещу ГЕРБ и сам намекна за тяхната корупция – аферата „Гемкорп“.

Опита се да прехвърли цялата отговорност за състава на новия кабинет на Радев, за да отклони вниманието от „Демократична България“, като го призова да свика „истински консултации“ за излизане от кризата и съставяне на правителство, а след интервюто пред телевизията отвън и в изявление за други журналисти в едно изречение каза горе-долу следното: „Съвместно управление с ГЕРБ и ДПС не е възможно за нас, разбира се всички други опции са отворени и това не означава, че няма да има кабинет“.

А то други опции, освен ГЕРБ и ДПС, няма

Днес Христо Иванов само подхвана отдалеч този разговор, знаейки добре, че предстоят седмици на разговори, обрати, късане на ризи, търкане на червени линии, хвърляне на мостове и прочие. Просто започна да подготвя аудиторията за завоя, който трябва да вземе и който е зададен от джипиеса на Херо Мустафа. Това е политиката в България.

Проверка по рама

Автор: Явор Дачков, Фейсбук („ТРУД“)

Не пропускай

Back to top button
bahçeşehir korsan taksi