България

НОВИНА: Асен Василев прави закон „Магнитски” – вкарва политици и бизнесмени в черен списък

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Ръководен от финансовия министър Асен Василев съвет ще вкарва хора, фирми, политици и партии в черни списъци, както и ще може да замразява активи и да спира сделки. Това става ясно от разказ на БНР за обсъждан готов проектозакон.

Според него нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев.

Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон – за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, посочва Националното радио и твърди, че разполага с вече готовия проект, който е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев.

Очевидно става дума за проект на дългоочаквания закон покрай сагата „Магнитски“ и включването в него на български физически и юридически лица.

От проектозакона става ясно, че именно финансовият министър ще оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци – на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че  използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Извънредността се състои и в това, че включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно – отнемане на незаконно придобито имущество т.е че се предвижда да има замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договор без да има постановена присъда.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия. Предвидено е и, че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори.

Материалът НОВИНА: Асен Василев прави закон „Магнитски” – вкарва политици и бизнесмени в черен списък е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort