33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Новина на Narod.bg: Шефката на митниците Петя Банкова разследвана от 4 г. за трафик на мигранти

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Шефката на Агенция „Митници” Петя Банкова е разработвана от 4 години, още като служител в ДАНС, за покровителство на канали за мигранти, съобщи пред Narod.bg източник от българското ФБР.

Според информацията още от 2020-а срещу Банкова имало сигнали за евентуална престъпна дейност.

Разследваната, не арестувана както бе обявено първоначално, шефка на митниците е сестра на Стефчо Банков, който бе махнат от „Вътрешна сигурност” в МВР по времето на Бойко Рашков.

Той спечели дело и наскоро бе възстановен. Само че понеже мястото му във „Вътрешна сигурност” вече е заето, е назначен към т. нар. резервен щат.

Според източника на Narod.bg отношенията между брата и сестрата от години били в „ледена епоха“ – не поддържали абсолютно никакви контакти.

Проверка по рама

БНТ обяви първоначално, че Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов са задържани. Пред „Факти“ адвокатката на Банкова – Аделина Натина заяви, че тя не е задържана.

„От жилището на Банкова бе иззет договор за кредит на съпруга ѝ, а от работното място документите, свързани с работата ѝ за предотвратяване на контрабандни канали. Банкова не е задържана, няма намерени пари при обиските“, твърди Натина.

Банкова е на поста шеф на митниците от 20 февруари т.г., където беше назначена със заповед на финансовия министър Асен Василев. Преди това беше заместник-директор.

Около 13.30 ч. самата Банкова излезе от сградата на Агенция „Митници”. Преди да бъде отведена с полицейска кола, тя и адвокатката ѝ говориха за кратко пред медиите. Адвокат Натина обяви, че Петя Банкова не е извършила престъпление и не е получила заповед за задържане. Иззет бил служебният компютър на директорката и планове за разбиване на контрабандни канали.

„Аз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам”, каза пред медиите Банкова.

(Под „новото КОНПИ“ Банкова навярно визира Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Тя представлява преформатираното КПКОНПИ, но и до днес е само на хартия – има приет закон, но няма приети дори процедурни правила за избора на ръководство и работата й. Крайният срок за това бе през март, но ГЕРБ и ПП-ДБ все още не могат да се разберат. Причината е, че записаха трима души ръководство, избирани с 2/3 мнозинство, т.е. със 160 депутатски гласа. Работеща КПК е и част от условията по Плана за възстановяване и устойчивост, по който трябва да получим финансов транш за близо 13 милиарда лева.)

Магазин за Акумулатори

Банкова коментира още, че не познавала сочения за контрабандист на цигари №1 Николай Николов – Паскал и откакто е на поста се борела с контрабандата.

„Който аз всячески го разбивам – махнала съм всички служители и това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата – да го заявят. Не познавам Паскал, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава“, коментира шефката на митниците.

От думите ѝ стана ясно още, че докато е била на работа в ДАНС, тя била в лоши отношения с председателя на Агенцията и затова е напуснала. „Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши да ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема – когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС“, заяви Банкова.

Според нашия източник, обаче, това не е вярно – Банкова била близка до председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Във визитката ѝ четем, че Петя Банкова е възпитаник на Академията на МВР, а 6 години по-късно завършва право и в ЮЗУ в Благоевград. После става и доктор по национална сигурност в УНИБИТ.

„Към момента е студент задочно обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“ в магистърска специалност с направление „Психология“, като паралелно се обучава и в „Институт по интегративна психотерапия и психосоматика“, гласи официалната биография на Банкова, качена на сайта на митниците. Преди да стане директор, тя е заместник-директор там.

Пак според официалната й биография кариерата си тя започва през 2002 г., когато е назначена на държавна служба в „Дирекция оперативно – техническа информация“ – МВР.

През 2007 г. започва работа в Националната служба „Сигурност“ (НСС) – МВР, където остава и след създаването на Държавна агенция „Национална сигурност“. По време на кариерата си преминава през всички нива на служебната йерархия до длъжност началник на отдел в специализирана дирекция.

Посочва, че е завършила множество курсове за повишаване на квалификацията у нас, в държави членки на ЕС и в САЩ на теми „Миграционни потоци“, „Планиране на операции с висок риск“, „Идентифициране и разкриване на радикални екстремисти“, „Планиране на операции за борба с тероризма и провеждане на мисии“, „Извличане на разузнаване“, „Насочване, планиране и ръководене на операции за борба с тероризма“, „Интервюиране, дебрифинг и извличане на информация“, „Принципи и методи на разузнаването“, „Глобализация на тероризма“.

Материалът Новина на Narod.bg: Шефката на митниците Петя Банкова разследвана от 4 г. за трафик на мигранти е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ