13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

НОВИНА: Обрат със заплатите по заповед на ЕС!

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Обрат със заплатите – според нова директива на ЕС освен, че пада тайната върху възнагражденията и всеки ще знае колко взема колегата му, Брюксел нарежда обявите за работа да съдържат и парите за длъжността.

Съвсем скоро КНСБ ще обяви доклада си за нарушения на трудовите права, като акцент в него е това, че жените търпят повече нарушения на работното място, коментира пред Нова нюз Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

Според директивите в ЕС трябва да падне тайната на заплатите в рамките на фирмите и предприятия. Т.е., всеки трябва да знае колко взимат колегите му. Имайте предвид, че в момента в много фирми мениджърите принуждават хората да пазят в тайна заплатите си, което е противозаконно и така се получава, че на една и съща длъжност различни хора получават различни заплати.

Това е една от целите на тази нова европейска директива, а не само уеднаквяване на заплатите между мъжете и жените, а и уеднаквяването на заплатите на една и съща длъжност. Трябва да има ясни критерии за определянето на заплащането, какво е натоварването на определена длъжност, какви са условията на труд, коментира той.

А не заплатата да се дължи например, защото аз съм мъж и мога да нося тежко да взимам повече в сравнение с една жена на същата длъжност, която обаче не може да носи тежко, посочи той.

Проверка по рама

Така че е важно да се обявят заплатите и обективните критерии за нейното формиране. Важно е също и за хората, които ходят по обяви да си търсят работа – те предварително трябва да знаят за какво заплащане ще ходят да кандидатстват. По директивата в тези случаи интервюиращите няма да имат право да ги питат каква е била предходната им заплата, обясни той.

Това са доста базови и общи обяснения, а нещата са доста по-сложни. Тази европейска директива трябва да бъде въведена у нас в средата на 2026 година. Не може да се уеднаквяват заплатите на една и съща длъжност, защото ако вземете двама шофьори, но единият кара линейка, а другият коледно влакче, работата е съвсем различна, въпреки че са шофьори. Ако на тези хора им уеднаквим заплатите, тогава всички ще искат да управляват коледното влакче и няма да имаме шофьори на линейки, коментира доц. Щерьо Ножаров

Материалът НОВИНА: Обрат със заплатите по заповед на ЕС! е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ