12.8 C
София
петък, април 19, 2024

НОВИНА: Перачите на пари страдат от Франкфурт

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Най-новият орган на ЕС – Агенция за борба с прането на пари, ще бъде базирана в германския финансов център Франкфурт, съобщи „Ройтерс“, като се позова на ротационното белгийско председателство на съвета.

Тъй като преди това нямаше правомощия в целия ЕС за контрол на мръсните пари, Брюксел разчиташе на националните регулатори, за да наложат правилата си, но държавите членки невинаги сътрудничеха.

Белгийското председателство заяви в социалната платформа X в четвъртък, че агенцията, чиито инициали са AMLA, ще играе ключова роля в борбата с незаконните финансови дейности, прането на пари и финансирането на тероризма. Тя ще има повече от 400 служители и ще започне работа в средата на 2025 г.

Германският финансов център Франкфурт вече е седалище на Европейската централна банка.

„AMLA ще промени играта в борбата с мръсните пари в ЕС“, увериха съдокладчиците по избора на седалище за агенцията от страна на Европейския парламент – евродепутатите Емил Радев (ЕНП, България) и Ева-Мария Попчева („Обнови Европа“, Испания).

Проверка по рама

Двамата заявиха, че агенцията „ще контролира най-рисковите финансови субекти, ще наблюдава нефинансовия сектор и ще играе решаваща роля в избягването на наложени финансови санкции“.

Европейският комисар по финансовите услуги Мейрид Макгинес каза на пресконференция, че съгласно реформата нови категории компании ще бъдат обхванати от правилата, като например футболните клубове.

„Ние смекчаваме рисковете, свързани с големи суми пари в брой в рамките на лимита от 10 хил. евро. В същото време се занимаваме с рисковете, породени от криптовалутите и анонимността, които те допускат“, каза тя=

Изборът на Франкфурт е първият случай, когато страните – членки и Европейският парламент, избират заедно седалище за европейски орган.

Германската финансова столица беше предпочетена пред осем други кандидати: Брюксел, Дъблин, Мадрид, Париж, Рим, Рига, Вилнюс и Виена. България, която е единствената държава от ЕС, която не дава домакинство на европейска агенция, не участва в надпреварата

Регламентът за създаването на AMLA е част от по-широк пакет от закони за реформиране на рамката на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Магазин за Акумулатори

Сега, след като целият пакет е временно договорен между парламента и съвета, той трябва да бъде официално приет и от двата, преди да може да влезе в сила. Очаква се парламентът да гласува окончателното му одобрение на 22 – 25 април.

Материалът НОВИНА: Перачите на пари страдат от Франкфурт е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ