България

Новина в Новините Днес: Стефан Янев става военен министър или посланик в САЩ

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Служебният премиер Стефан Янев е най-вероятният министър на отбраната, твърдят участници в сондажите между партиите, които ще формират новото правителство, дочу Новините Днес.

Янев е директна номинация на Румен Радев. Още по време на предизборната кампания, когато стана ясно, че партията на Кирил Петков и Асен Василев ще има инициативата за създаване на кабинет, държавният глава настоял именно Стефан Янев да поеме управлението на отбраната и въоръжените сили.

От „Продължаваме промяната“ нямат против и по всичко личи, че ще се съгласят с предложението, въпреки че се чуват гласове постът да бъде поверен на сегашния военен министър Георги Панайотов.

Стефан Янев вече веднъж беше военен министър по време на служебното правителство на Огнян Герджиков. Според хора от президентската администрация той е сред малкото български генерали, които са добре приети в НАТО. В началото на новия век в продължение на две години той ръководеше отдел в антитерористична структура на съюза в турската столица Анкара.

Проверка по рама

Служебният премиер има план Б за своето бъдеще, ако четирите партии не постигнат съгласие за неговата кандидатура. Той може да бъде следващият посланик на България в САЩ, за което ще е необходимо предложение от правителството и указ от президента. Янев веднъж вече е бил на висок пост в нашето посолство в Америка – военен аташе в периода 2011-2014 година, пише „Галерия”.

Преговорите за новия кабинет започнаха във вторник и ще продължат пет дни. Още преди тях обаче между партийните централи вървят неофициални разговори. Почти е сигурно, че „Да, България“ няма да има свои министри. Още в деня след изборите лидерите на дясната коалиция са заявили пред Кирил Петков, че няма да претендират за места, а предпочитат да се съсредотачат върху собственото си оцеляване. 

От друга страна чрез участието си в управлението „Да, България“ ще може да осъществява реален контрол върху действията на останалите формации и да алармира обществото в случай на нередности.

Партията на Слави Трифонов има един сигурен министър. Това е адвокат Радостин Василев, който отдавна не крие апетитите си да поеме спортното ведомство.

Друг конфликтен пост може да се окаже този на министъра на здравеопазването. Според различни източници към него се стреми БСП, като предложението е за Георги Михайлов. Кирил Петков и Асен Василев обаче имат друго предложение и то е за доктор Дечо Дечев, шеф на болница „Иван Рилски“.

Социалистите може би ще поучат Културното министерство, като за поста се спряга главният редактор на в. „Дума“ Боян Ангелов.

Магазин за Акумулатори

Материалът Новина в Новините Днес: Стефан Янев става военен министър или посланик в САЩ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button