13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Novinite-Dnes.eu алармира АДФИ, АОП и посолството на Австрия за схема за 67 млн. с охраната на EVN (НАРУШЕНИЯТА)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Novinite-Dnes.eu вече осветли безобразната схема за 67 млн. лева с охраната на енергийни и инфраструктурни обекти на австрийския консорциум EVN. Както първи писахме, сигурността на енергийните доставки дружеството вече над 15 години е оставило в ръцете на частната фирма „Кремък” ЕООД, регистрирана в Стара Загора, без да се спазва буквата на закона.

Време е държавата да се погрижи за своите интереси, защитавайки правата на гражданите, като разнищи детайлно далаверата, която пряко касае дори националната ни сигурност, защото прекъсването на електроподаването в болница, например, пряко засяга живота на хиляди българи, тъй като EVN оперира в 9 области и на 42 000 кв. км от територията на България.

ЕВРОСКАНДАЛ в Novinite-Dnes.eu: EVN застрашава националната сигурност на България – 10 въпроса до шефа Йоахим Гасер

Затова Novinite-Dnes.eu днес входира писмен сигнал с приложени множество документи до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), Агенцията за обществени поръчки (АОП) и посланика на Република Австрия Нейно Превъзходителство г-жа Андреа Икич-Бьом, в който описваме всички нарушения на закона по конкретния казус.

В предишните си публикации по скандала разкрихме, че в портала на АОП на 30 април 2024-а бе публикувана обява за договаряне без предварителна обява и сключване на договор с директно възлагане за охрана на имуществото и съоръженията на EVN България.

Проверка по рама

Правното основание е чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т…., б…. от ЗОП. Предмета на поръчката е „Надграждане на текущите охранителни дейности на енергийни и инфраструктури и обекти, разположени на лицензионната територия на Електроразпределение Юг ЕАД и лицензионната територия на ЕВН България и Топлофикация ЕАД с цел прилагане на нова концепция, позволяваща управление и контрол върху цялостната охранителна дейност посредством придобиване на собственост върху оборудването, чрез което се извършва дейността и наблюдение на дейностите на изпълнителя чрез достъп до съответните данни$.

От публикуваните документи става ясно, че изложените аргументи са изцяло симулативни и се използват с цел поръчката да бъде възложена на конкретен изпълнител, а именно „Кремък” ЕООД, която фирма охранява EVN в продължение на повече от 15 г.

Доколкото е възможно да се провери, става ясно, че всички възлагания до момента са ставали по един и същ непрозрачен начин, без конкуренция и на цени определяни по неясен начин. Истинската причина за публикуването е изтичането на срока на договора между EVN и „Кремък” ЕООД, а не промяната на концепцията за охрана.

ПРОБЛЕМИТЕ

  1. Дали австрийските собственици и българските управители на дружеството са наясно, че всеки възложител е длъжен при наближаване края на срока на договора да подготви документация за обществена поръчка за избор на изпълнител?

Конкретната обществена поръчка трябва да е открита съобразно това, че стойността ѝ е 66 559 928.70 лв. без ДДС за 3 г. Няма юридически аргумент, който да оправдава този извънреден начин на възлагане, чрез който се изключва конкуренцията и се облагодетелства само един конкретен изпълнител.

Възложителят е проявил безотговорност, като не е подготвил навреме открита и прозрачна обществена поръчка и това ще доведе до загуба на всеки един потребител на услугата на EVN, защото сумата от 66 559 928.70 лв. без ДДС ще бъде платена от гражданите на България.

Магазин за Акумулатори
  • Невярно е заключението, че поръчката не може да бъде разделена на отделни позиции. От приложените документи е видно, че освен техническата охрана с алармена техника, има физическа охрана с 160 охранители.

 За частта на физическата охрана не може да се твърди, че важат аргументите за авторско право на интелектуална собственост, както и техническа обвързаност с оборудване, което е собственост на „Кремък” ЕООД. Категорично нарушение на закона е това, че физическата охрана не е изведена като отделна позиция и да бъде възложена по общия ред на конкурентен принцип.

  • Зад твърдението за промяна на концепцията за охрана чрез създаване на условия за контрол на процесите от страна на EVN и придобиване собствеността на техниката, стои фактът, че за повече от 15 г. в които EVN е платила стотици милиони на „Кремък” ЕООД, австрийската компания не е придобила собствеността на охранителната техника и по този начин е станала зависима от една частна компания и от нейните решения.

Имайки предвид стратегическото значение на услугата, която предлага EVN, това е недопустимо. Недопустимо е и тази безотговорна политика да се поправя с нови закононарушения. Не е законно да възложиш изграждането на техническата система за охрана на същата фирма, която вече е изградила такава и вместо да я продаде на EVN, на нея ще ѝ бъде заплатено не само стойността на техниката, но и монтажните действия, които вече на практика са извършени.

КАКВО ИЗИСКВА ЗАКОНЪТ?

  1. Да се обяви публична обществена поръчка с три позиции:

Изграждане на техническа система за охрана

Избор на изпълнител за обектите с физическа охрана

Избор на изпълнител за охраната с технически средства, мониторинг и реагиране

2. Да се обяви втора обществена поръчка на основание Чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т…., б…. от ЗОП като бъде директно поканено „Кремък” ЕООД да продължи охраната, но само в частта на техническата охрана, където е собственик на техническите средства и софтуера до приключване на изграждането на техническите системи за сигурност по 2 позиция от първата обществена поръчка.

В името на законността редакцията на Novinite-Dnes.eu счита, че е необходимо да бъдат проверени всички факти и обстоятелства по този случаи и при установяване на нарушения или престъпления, да бъдат сезирани компетентните органи.

Материалът Novinite-Dnes.eu алармира АДФИ, АОП и посолството на Австрия за схема за 67 млн. с охраната на EVN (НАРУШЕНИЯТА) е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ