24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Новият лидер на БСП двойник на Фред Флинтстоун по физика и акъл – каква е връзката с Митьо Очите?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Фред Флинтстоун смени Корнелия Нинова начело на БСП и дано не продължи поетия от нея курс, който запокити партията в Каменната ера“. Така част от актива на социалистите коментира избора на Атанас Зафиров за временен председател на БСП, предаде „Уикенд”.

Преди дни 51-годишният Зафиров, абсолютен двойник на американския комедиен актьор Джон Гудман, влязъл в ролята на недодялания оператор на динозавър-кран и любител на котлети с бира Фред Флинтстоун в игралната адаптация на култовата анимация, беше избран за временен лидер на БСП от членовете на Националния съвет на партията и ще бъде начело на левицата поне до есента, когато ще се избира нов председател.

С новият временен шеф на партията столетница Атанас Зафиров в БСП най-после затварят срамните страници от управлението на Корнелия Нинова, продължило над 8 години и белязано от поредица катастрофални изборни резултати, масови гонения на инакомислещи социалисти и превръщането на партията в „еднолично търговско дружество“ (по думите на социалисти).

Дъното беше достигнато преди 2 седмици, когато в предсрочния вот за парламент БСП завърши на позорното пето място със 7,06% от гласовете с 151 560 действителни бюлетини – мрачен антирекорд в 120-годишната история на партията.

И докато царуването на Корнелия Нинова в БСП приключи безславно, то мнозина социалисти пророкуват, че изместилият я на върха на партията Атанас Зафиров може да поеме задълго ролята на председател, макар да не е сочен като фаворит. 51-годишният бургазлия винаги е намирал общ език с всички прогонени от Нинова социалисти начело с президента Румен Радев и Весела Лечева, близък е и до Борислав Гуцанов, който наскоро официално обяви, че ще се кандидатира за лидер на БСП на предстоящия през есента конгрес.

Проверка по рама

Прогнозата на опитните апаратчици от левицата е, че в бъдеще тандемът Гуцанов – Зафиров ще ръководи БСП.

Атанас Зафиров е в партията от над 20 години, член е на Националния съвет на БСП от далечната 2006 г., а през 2010-а беше избран за областен председател на левицата в Бургас. Той има магистърски степени в сферата на националната сигурност, финансите, българския език и историята и е преминал през Московската школа за политически изследвания.

В родния му град Бургас си спомнят, че Атанас Зафиров дължи бързото си кариерно развитие в БСП на зърнения бос Бенчо Бенчев, който повече от десетилетие беше силната фигура в морската структура на левицата, преди да бъде изключен от партията заради връзки с мафиотския бос Митьо Очите.

През лятото на 2018 г. Димитър Желязков беше обявен за международно издирване като бос на престъпна банда, налагала силов монопол по южното Черноморие и впоследствие арестуван в 5-звезден хотел в Истанбул заедно с любовницата си и с Бенчо Бенчев, тогава председател на Общинския съвет в Бургас. Оказа се, че маститият зърнар с ролс-ройса е прекарал нелегално в Турция Митьо Очите, с когото се оказа и съдружник в охранително дружество.

Докато Бенчо решаваше проблемите си с правосъдието, на неговото дългогодишно протеже Атанас Зафиров се падна отговорността да изхвърли милионера от БСП. В Бургас разказват, че оттогава Зафиров и Бенчев дори не се поздравяват.

„Този се оказа страшно лайно! И майка си ще предаде за пари!”, казвал Бенчев. Апропо, преди да детронира Корнелия Нинова, Зафиров беше част от най-близкото ѝ обкръжение, а на „Позитано” 20 си спомнят добре как преди 3 години буквално ѝ носел чантата.

Магазин за Акумулатори

„Атанас Зафиров развиваше съвместен бизнес с Георги, синът на Бенчо Бенчев и с бившия полицейски шеф от Бургас Иван Владимиров, но след аферата с Митьо Очите и последвалото изключване на зърнения бос от БСП, съдружието им приключи. Зафиров обаче вече беше завързал други важни приятелства и съумя да си проправи път към Изпълнителното бюро на БСП“, описват възхода на временния лидер на БСП в родния му Бургас. Така или иначе Атанас Зафиров не е опция за лидер на БСП и ако социалистите скоро не си намерят достоен председател на партията, са наистина обречени, коментират в политическите среди.

Материалът Новият лидер на БСП двойник на Фред Флинтстоун по физика и акъл – каква е връзката с Митьо Очите? е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ