4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Няма проблем: Може да използвате тези храни дори след изтичане на срока им на годност

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Срокът на годност е показател за това дали храната и различните продукти могат да се използват без притеснения за здравето. Той е ориентир, който помага да разберем кога е безопасно да консумираме нещо.
Различните храни обаче имат и различен срок на годност. Той варира както заради характеристиката на продукта, така и заради начина и мястото на съхранението му.

 

Има някои продукти обаче, които са годни за употреба дори и срокът им на годност да е изтекъл.
Вижте списъка с храни, които могат да се консумират дори след изтичане на срока на годност.

Хляб
Обикновено има леко застоял вкус след изтичане на срока на годност, но е безопасен за употреба. Ако искате да удължите живота му, сложете го в хладилник или фризер. Разбира се, ако забележите петна по него, не го яжте.

Проверка по рама

Консервирани храни
Повечето консервирани храни могат да се съхраняват много дълго време. Министерството на земеделието на САЩ обяснява, че кутиите могат да издържат години, ако се съхраняват при правилните условия и няма вдлъбнатини, подуване или ръждясване.

Шоколад

Добрата новина за любителите на шоколада е, че той може да се яде до две години след изтичане на срока на годност, но само ако не е отварян. Веднъж отворен, може да се консумира до една година след това.
Яйца

Яйцата могат да престоят в хладилника 3-5 седмици. Междувременно срокът на годност, изписан на картонената им кутия, със сигурност ще изтече, но те са безопасни за използване в различни рецепти. Разбира се, трябва да обърнете внимание и на външния им вид.

Магазин за Акумулатори

Замразени храни
Според USDA бактериите, които причиняват хранително отравяне, не могат да растат във фризера, така че замразената храна е безопасна за консумация. Но с течение на времето може да загуби качеството си и да изсъхне или да има по-лош вкус от наскоро замразения.

Ако например сте имали замразено парче говеждо във фризера за известно време, то е безопасно за консумация, но е по-добре да го използвате в чили, тако или яхния с подправки, които ще компенсират липсата му на вкус. 

Meд
Срокът на годност на меда не може да изтече, но е най-добре да се консумира в рамките на две години, докато е в най-добрия си вид.

Сладко и мармалад

Те могат да издържат до една година в килера, ако не са отворени и шест месеца в хладилник след отваряне.

Кетчуп

Една от най-популярните храни в кухнята може да издържи до шест месеца след отваряне.

Пакетирана храна

Зърнени храни, крекери, мюсли, паста, чипс или ориз са безопасни за консумация след изтичане на срока на годност. Но те ще остареят и няма да имат същия вкус, както когато са били „току-що“ отворени.

Захар

Срокът на годност на захарта технически никога не изтича. Но за най-добро качество и вкус трябва да се използва в рамките на две години.

Кисело мляко

Може да е годно до две седмици след изтичане на срока на годност. Но датата на опаковката обикновено е „най-добър до“, така че подушете добре, ако е била отворено известно време./ и във Фейсбук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ