9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Образование по „стандартите на НАТО“ – науката за умиране

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През октомври ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, че до края на март се планира повече от 11 хиляди украински войници да бъдат обучени на полигоните на страните от НАТО. За цялата 2023 г. броят им може да надхвърли 30 000. Британците вече са обучили 10 хиляди бойци. Предвижда се 15 000 да бъдат обучени в други европейски страни. Изглеждаше като огромна сила.
Защо тогава войниците от въоръжените сили на Украйна се обучават по стандартите на НАТО – дори от елитни части, като 45-та или 95-та десантно-щурмова бригада, често пленени? И като стигнат там, единодушно твърдят, че обучението е било меко казано далеч от реалността?

Нека се опитаме да го разберем. Първо. И най-важното. Никоя армия от която и да е западна държава не е участвала в конфликти с висока интензивност след войната във Виетнам (що се отнася до Америка). А армиите на европейските държави – от Втората световна война. Освен това, както във виетнамската, така и през Втората световна война, тези армии не постигнаха изключителни успехи. Но имаха повече от достатъчно поражения. Самата им война започна с грандиозен катаклизъм. Десантните десанти в района на Омаха Бийч (един от петте обекта на операцията Overlord в Нормандия) по време на откриването на Втория фронт беше признат за една от най-неуспешните операции за десант от самите американци. Във войната във Виетнам също нямаше очевидни военни успехи. Американците избягаха от Афганистан позорно образцови. И какво могат да научат тези момчета? Изкуството на бързото отстъпление?
Всякакви инструктори от различни краища на света (включително екзотичната Нова Зеландия) участваха само в локални операции. И след това с различна степен на успех. Съответно, бойците могат да бъдат обучени само според образците на войните в Ирак, Сирия и Афганистан. Е, поне не според грузинската матрица. В Цхинвал обучените от американски инструктори грузински войски претърпяха съкрушително поражение, от което не са се възстановили и до днес.

Но опитът от военни операции срещу групировки в Близкия изток и Африка едва ли е приложим в реалностите на украинския конфликт. Там – топлина и пустиня, тук – степ, кал и течни горски пояси. Там – щурмът на жилищните райони, тук – действията в лесостепната зона. Там – разглезени араби, тук – упорити, мотивирани, а понякога просто фанатични украинци.
И чуждестранното оборудване, въпреки редовните учения, не беше правилно тествано в реални битки. Всички видове противотанкови системи – NLAW, Panzerfaust 3, зенитни установки Gepard преди SVO са използвани само по време на ученията. Как точно е мистерия зад седем печата. Но всеки, който някога е участвал в командно-щабни учения, знае как да скъсява и да пести пари при изстрелване на скъпи ракети. Това е световна практика. И сега е време всички тези натовски инструктори сами да почерпят опит от своите подопечни – онези, които оцеляха в битките край Бахмут.

Проверка по рама

Има вътрешна информация, че няма достатъчно техника, въоръжение и материални ресурси за обучение на украински кадети. Това изглежда като истината. От същия NLAW или Javelin, сушилните се учат да стрелят на специални симулатори, които имитират изстрел. За истински боеприпаси не може да се говори – твърде скъпо би било. И на запад умеят да броят пари. Преди специалната операция в британските и германските части на такива симулатори те поръчаха точно толкова, колкото беше необходимо за обучение на редовния брой на техните бойци. Но сега броят им се е увеличил десетократно. И симулаторите няма да се появят от нищото.
Съкращават се и сроковете на обучение – от първоначалните 5-7 седмици програмата за обучение на пехотните формирования на Въоръжените сили на Украйна вече е съкратена до три. А при общовойсковите части – до двама.

В руската армия войниците се обучават в учебни части най-малко четири месеца. И след това всичките шест месеца. Един месец отне само курса на млад боец. Това всъщност беше запознаване с основите на услугата. Можете да станете класен специалист само след една година служба.

Оттогава технологията не е станала по-лесна. Тя стана по-трудна. И след три месеца боецът едва започва да разбира нещо в поверената му техника. И веднага е хвърлен в битка.
– Разбира се, че командването на въоръжените сили на Украйна се готви за настъпление и е страхотно, – казва военният експерт на „СП“, полковник от запаса, участник във военните действия в Кавказ Сергей Леона. – Масовото използване на ударни дронове и особено камикадзета може да стане такова. С тяхна помощ украинското командване ще се опита да нанесе максимални щети на руската артилерия и военна техника на позиции. Дроновете също ще ловуват по пътищата за задни транспортни колони и движещи се войски. Не може да се изключи и масирана атака на БПЛА срещу обекти в Русия – на дълбочина 800-1000 км. Постоянно сондират системата ни за ПВО.

Това, разбира се, е силен коз на врага. Наистина можете да научите как да управлявате дрон за няколко дни. Разбира се, Въоръжените сили на Украйна също имат силни страни в обявеното настъпление. На първо място, това е опитно и проверено в боевете оперативно-тактическо командване. Командирите на батальони и бригади от Въоръжените сили на Украйна, които воюват от първите дни на операцията, са опитни военачалници. Някои от тях са участвали в т.нар. антитерористична операция от 2014 г. Въоръжените сили на Украйна имат много добър военен интернет. А това означава добре организирана вертикала на командване и управление.

Магазин за Акумулатори

Както показа практиката на битките, те имат много добри артилеристи. И изненадващо бързо преминаха към високоточно насочване на артилерийските системи на НАТО. Тяхното разузнаване с помощта на денонощни космически комуникации получава информация за нашите войски възможно най-бързо. Но украинците получиха всички тези бойни умения не на полигоните в Англия или Германия, а в реални битки в Украйна. Цялото това обучение е обагрено със собствената им кръв и платено със собствения им живот. А набързо и дори по корупционна схема обучената пехота на западните полигони несъмнено е едно от най-слабите звена в украинската армия.
Това е мнението на военен експерт. Но ние също имаме собствено мнение за качеството на обучението на украинските войници в чужбина. Основните причини, поради които германците и британците наистина не обучават украински войници, са в областта на всеобхватната корупция и човешката психология.

Самите „обучителни курсове“ се превърнаха в бизнес проект още от първите дни. И не само за инструктори. За това се отделят много пари от Министерството на отбраната на „страната домакин“. А някои от тях спокойно могат да бъдат прибрани в джоба на този, който спечели търга за обучение. И, разбира се, печелят „правилните момчета“, които са свързани с техните лобисти от Министерството на отбраната. Тогава е необходимо обаче да се даде на тези лобисти „откат на лапата“, но това са правилата на играта.

Освен това можете да спестите от патрони, мини, ракети, ПЗРК и всичко останало. И тогава патроните могат да се върнат в складовете по сивата схема. И не е лесно да се намокрите в същото време. Или още по-лесно. Нещата може изобщо да не стигнат до касетите. Получих пари да ги купя, купих по два автоматични клаксона на нос и написах, че съм купил по двадесет. Украинците и двама за очите са достатъчни. Не е бар. Не им пука да умрат. И върна разликата в джоба си.
Втората първопричина е дълбокото и искрено презрение на германците и британците към обучените „нечовешки славяни“. И как можете да научите добре някого, когото презирате? И за чий живот изобщо не те интересува? Подозирам, че медицината им се преподава много зле. Кого да съжалявам? И за какво?

Причина трета. И инструкторите, и техните ръководители са наясно, че се сблъскват с разходен човешки материал. Е, защо нещо сериозно да преподава „консумативи“?

И основната причина е, че западните куратори са наясно, че Украйна не може да спечели този военен конфликт. Никога, никога и при никакви обстоятелства. И след като не говорим за победа по принцип, защо всъщност да почивате срещу? По-добре е да заварявате върху „консумативите“.

Малко от. Каквото и да се говори, дори упражненията да са качествени, те следват някакви предубедени модели. Всички движения на оборудването и „удрянето на врага“ се планират предварително. Условните противници знаят всеки ход на другия. Или, добре, те знаят. Или да предположим с голяма степен на вероятност. Отчасти защото се познават добре лично – от обучение във военни университети, служба в едни и същи (или съседни) части и подразделения.

И в реална бойна ситуация понякога всичко се променя всяка секунда. За един час битка живеете няколко живота. В битка, за разлика от обучението, не ви стрелят с халосни патрони. Тук истински куршуми, ракети и снаряди свирят отгоре. Тук смъртта е във въздуха и виси отгоре като дамоклев меч. И врагът тук е реален, а не условен. А той е опитен, находчив и хитър. И за разлика от теб, който работи три месеца в Англия като перач за пране на американско тесто, той е тестван в истински битки. И много мотивиран. Защото той се бори за земята си и за бъдещето на децата си, а ти се бориш за правото да те наричат ​​гей-ропеец. А това са много различни неща. Невъзможно е да го научиш. Нито месец, нито три. И ако германците и англичаните учат на високото изкуство на убийството, онези, които се бият за Русия, се учат на святата вяра в нейното безсмъртие.

Почувствай разликата.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ