22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Оцелели мигранти от ужаса край Локорско: Бяхме в метален ковчег

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Беше като метален ковчег, отгоре имаше здраво хванати дъски“, разказа един от оцелелите от трагедията край Локорско за камионът, в който бяха открити 18 мъртви мигранти.

Те се задушили в специално изградените тайници. Шестима от оживелите се съгласиха да разкажат за кошмарното пътуване пред „Нова“.

Всички те бягат от Афганистан в търсене на нормален живот. Някои се познават, други се срещат в Истанбул. Не е трудно да намерят каналджии, които да ги преведат през границите. Платили по 3300 евро на човек.

За ден трафикантите превозват афганистанците до нашата граница. Мигрантите разказаха, че със стълба преодолели оградата на границата ни с Турция. Тук ги поели българските каналджии. Наричат ги навигатори. Те ги водят.

„След като се прехвърлихме през мрежата, две денонощия вървяхме пеша, след това колата, която беше изпратена от каналджиите, пристигна на определеното място. Качихме се в първата кола. Тя се развали обаче, счупи се, слязохме. След пет часа дойде друга кола, не същата кола. Качихме се, тръгнахме, но тя пак се развали, пак слязохме. В този момент полицията вече знаеше за нас и ние избягахме. Хората, които бяха организирали нещата, ни казаха да се скрием в гората. Полицията пристигна, имаше кучета, но не успяха да ни открият. Бяхме се скрили добре. Две денонощия бяхме в гората, нямахме вода, нямахме храна, нищо нямахме”, спомня си един от оцелелите. На третия ден дошла същата кола. Мъжете отново се качили в нея и пътували над 7 часа.

Криминално

Проверка по рама

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ