22.8 C
София
събота, май 18, 2024

ОФЕРТИ: ГЕРБ търси петима продажници за кабинет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

ДПС и ИТН официално потвърдиха подкрепата си за кабинет с първия мандат и с премиер Мария Габриел с надеждата да се сформира безпринципна тройна коалиция. Към момента, обаче, се издирват петима продажници, които да подкрепят такова правителство, защото трите партии събират едва 116 депутати.

Новината дойде от думите на калинката с менте диплома пред медиите в кулоарите на Народното събрание. Имената на министрите ще бъдат обявени в понеделник, в избора им ще участват и двете партии, които застават зад модела експертен кабинет.

„Профилът за мен е много ясен – експертно правителство. Съвсем нормално е с партиите, които подкрепят, тази дискусия да предстои. Продължаваме работата по конкретни имена и министерства, в понеделник ще ги научите“, изпя заучените си опорки Габриел.

„Обединили сме се вече, отговорили сме на първите въпроси – „да“ на правителство, общи приоритети“, коментира номинираната за премиер с първия мандат.

Проверка по рама

Габриел добави, че има как да се промени структурата на Министерския съвет, но в момента няма време за това.

„Структурата на МС остава същата, в момента нямаме време за промени. Не че не могат да се мислят промени, но в момента нямаме време за това. Имената ще споделя в понеделник. На този етап за мен е ясен профилът, върху който още веднъж се обединихме – експерти, владеещи материята, работещи за бързи резултати, които хората да усетят, по приоритетите, които споделих и с вас“, коментира Габриел и благодари на двете партии за подкрепата.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС отново отвори вратата за ПП-ДБ, като им предложи конституционно мнозинство, което и те искат.

„Партиите, които ме подкрепят, имат готовност за конституционна реформа. Сега е моментът тези, които я искат, да се присъединят“, заяви тя. По-рано стана ясно, че ПП-ДБ искат конституционно правителство, но не с първия мандат, а с втория. Идеята лансира лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, а Бойко Борисов я хареса и заяви, че си струва да се обсъди. От ПП-ДБ обаче настояват такова „конституционно правителство“ да бъде сформирано само с втория мандат.

На етапа, когато още не е дошла развръзката с първия мандат, математиката сочи, че заедно ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН събират 116 гласа. За мнозинство са им необходими поне още петима депутати. От ПП-ДБ са убедени, че те няма да бъдат отцепени от тях, заяви по-рано Николай Денков.

Материалът ОФЕРТИ: ГЕРБ търси петима продажници за кабинет е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ