20.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

ОФШОРКИ: Иван Демерджиев лъсна в имотни схеми за 5 милиона лева

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Бившият МВР шеф в двете служебни правителства на Гълъб Донев – Иван Демерджиев, е разследван от Антикорупционната комисия, НАП и прокуратурата в Пловдив заради поредица от сенчести имотни сделки със земеделски земи, незаконната промяна на статута им за ползване и укриване на данъци в особено големи размери, научи „Уикенд“ от свой източник от държавното обвинение.

Според данни от разследването, което се води от средата на месец май т. г. и вече е в напреднала фаза, Иван Демерджиев е ръководил стройна корупционна схема по придобиването на парцели в Пловдивска област и последващото преобразуване на имотите от „земеделски земи“ в „производствени територии и складови обекти“ със съдействието на общински служители и чиновници от пловдивската структура на Министерството на земеделието и храните.

Според оценката на разследващите схемата на Иван Демерджиев и съдружниците му – бизнесмените Младен Младенов и Владимир Христев, е обогатила триото с над 5 милиона лева и е ощетила със стотици хиляди левове държавния бюджет от неплащане на данъци.

През 2019 г. Иван Демерджиев, който по това време се подвизава като адвокат и виден протестър срещу Иван Гешев, става съдружник с 33,33% дялове в дружеството „Индъстриъл Пропъртис Дивелъпмънт“ ООД. Негови съдружници във фирмата са строителния предприемач от Пазарджик Младен Младенов чрез дружеството „Реал ММ“ и бизнесмена Владимир Христев чрез фирмата „Ви Ейч Инвест къмпъни“ ЕООД.

Основано на 13 септември 2019 г. с предмет на дейност „закупуване на недвижими имоти с цел отдаване под наем, препродажба, комисионни и посреднически сделки, консултантски услуги и други дейности и услуги, които не са забранени от закона“, дружеството на триото Демерджиев – Младенов – Христев ударно изкупува стотици декари земеделски земи, разположени в близост до регулационните граници на населените места в Пловдивска област.

Проверка по рама

„Продадох си земята за жълти стотинки, след като дълги години опитвах да променя статута й, но чиновници от Министерството на земеделието ми казаха, че това никога няма да стане. Само няколко седмици след като парцела ми беше купен научих, че вече са предприети действия по промяна на начина на трайно ползване на имота ми.

Това се случи и с още няколко парцела на други собственици, които бяха изкупени на парче в периода 2019-2021 г. и впоследствие окрупнени“, твърди пред разследващите бивш собственик на 15 декара земеделска земя в Пловдивска област.

След като постъпват няколко сигнала за дейността на дружеството „Индъстриъл Пропъртис Дивелъпмънт“ ООД, компетентните органи образуват предварителна проверка.

Разследването установява, че фирмата, в която Иван Демерджиев е съдружник с 33,33% дялово участие, е закупила имоти в Пловдивска област с обща площ от над 450 декара, като придобитите парцели са прехвърляни като собственост на нарочно създадени търговски дружества, които от своя страна ги ипотекират в полза на продавача – „Индъстриъл Пропъртис Дивелъпмънт“ ООД.

Чрез тази схема местния данък, който генерират имотите след промяната на начина им на трайно ползване, остава в дълг на буферните дружества. При продажбите на парцелите сделките са изповядвани на цени тройно и четворно по-ниски от реално договорените, а укритите данъци са в размер на стотици хиляди левове, твърдят ангажирани в разследването на аферата.

„Става въпрос за класическа криминална схема за укриване на данъци и пране на пари – финансовите средства от продажбата на имотите отиват във владение на „Индъстриъл Пропъртис Дивелъпмънт“ ООД в качеството на дружество-кредитор по договорената ипотека, а всички негативни последици остават за сметка на буферните дружества“, разкрива източник на „Уикенд“ от Антикорупционната комисия.

Магазин за Акумулатори

Според думите му НАП – Пловдив вече извършва проверки на офшорното дружество „Пловдив парк дивелъпмънт“ ЕООД, от което през ноември 2019 г. фирмата на Иван Демерджиев купува имоти с обща площ от над 300 декара. Стойността на сделката е за 2 600 000 лева, а терените са разположени край магистрала „Тракия“, в землищата на селата Скутаре и Царацово, община Марица. Впоследствие офшорката е прехвърлена на някоя си Кристина Ненкова от Севлиево, която е малоимотна. Пред разследващи тя е споделила, че е прибрала 500 лева, за да стане сламен собственик на дружеството. Обещали й да й купят и тротинетка, с която да бръмчи на село, но не спазили ангажимента…

След като през 2022 г. парцелите са с променено предназначение от „земеделска категория 5“ на „производствен, складов обект“, един от имотите с идентификатор 66915.29 е продаден на нарочно създаденото за целта дружество „Касколев груп“, собственост на Кристиян Александров Късколев.

Той от своя страна ипотекира парцела в полза на продавача „Индъстриъл Пропъртис Дивелъпмънт“ ООД. Преди 4 месеца – на 10 март 2024 г., „Касколев гпур“ продава въпросния имот на дружеството „Да Билд 11“ ЕООД, собственост на Даниел Йорданов. Сделката е изповядана при цена 157 557 лева, а проверка по банковите сметки на двете дружества установява, че реално договорената и изплатена цена е 400 000 лева.

„Разследването на имотните далавери на фирмата на Иван Демерджиев все още не е приключило, проверяват се поне дузина сделки със земеделски земи, последващото им преобразуване и използването на буферни дружества с цел неплащане и укриване на данъци“, признава пред „Уикенд“ представител на държавното обвинение.

В разследването са ангажирани и ревизори на НАП и агенти от Антикорупционната комисия заради данни, че през 2022 г. Иван Демерджиев е използвал служебното си положение на министър на вътрешните работи, за да притиска чиновници от Министерството на земеделието и храните за промяна на начина на трайно ползване на придобитите парцели.

Материалът ОФШОРКИ: Иван Демерджиев лъсна в имотни схеми за 5 милиона лева е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ