18.8 C
София
вторник, април 16, 2024

Октоподът „Темида”: Градският прокурор на София първа дружка с Пепи Еврото от 27 години (РАЗПИТ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Дългогодишно познанство, работа в екип и приятелски отношения. Градският прокурор на София Илияна Кирилова и някогашният шеф на столичната следствена служба Петьо Петров-Еврото са близки от 27 години. Това става ясно от разпит на Кирилова. Протоколът от него бе публикуван от организацията „Антикорупционен фонд“ (АКФ) в сряда.

Петров е главен герой в аферата „Осемте джуджета“, история, разказана от АКФ още през 2020 г. Тогава бизнесменът Илия Златанов разказа как е бил притискан чрез спецпрокуратурата да се раздели с предприятията си. Според него зад всичко това стоял Петров. Твърденията на Златанов са подкрепени и от доклад от вътрешна проверка в прокуратурата, който обаче години наред отлежава в архива.

Държавното обвинение се задейства срещу Петров едва през 2023 г. Ако може да се вярва на сегашните обяснения на прокуратурата, срещу някогашния следовател е образувано дело, защото бившият главен прокурор Иван Гешев е смятал, че той му е написал заплашително писмо. То е получено след взрива до колата му миналата пролет.

Разпитът

Кирилова е разпитвана от прокурора Йордан Петров, който работи в ръководената от нея градска прокуратура. Поводът е дело, образувано в районната прокуратура, а впоследствие иззето от градската. По това разследване показания дава бившата жена на Еврото. В тях твърди, че сегашният главен прокурор Борислав Сарафов е била чест посетител на ресторант „Осемте джуджета“. Делото е прекратено след изземването му.

Проверка по рама

Кирилова разказва, че се познава с Петров от 1997 г., когато двамата са били следователи. Тя била свидетел на неуспеха на първия му брак, който според нея му се отразил фатално и след това започнал да пие.

„Имаше период от време, когато той се обаждаше често да ми се оплаква от живота си, след това изчезваше за дълго време“, казва Кирилова.

Междувременно Петров расте в кариерата и по времето на главния прокурор Никола Филчев вече е зам.-шеф на столичното следствие. Освен с Кирилова той е близък и със сестра. По времето на Сотир Цацаров Петров е назначен за началник на следствената служба. Там работи и Кирилова, която се занимава и с делото „КТБ“ по което наблюдаващ прокурор е Иван Гешев.

„Запознавала съм г-н Петров с покойния ми съпруг и с един от синовете ми, който работи в ДАНС. Повод за запознанството е когато съм си тръгвала от следствието в по-късни часове и някой от тях е идвал да ме вземе с автомобил“, казва в разпита си Кирилова.

Петров напусна системата през 2015 г. след окончателния провал на делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. По време на процеса стана ясно, че следователят е провокирал тримата обвиняеми към подкуп, което е престъпление. След това той се регистрира като адвокат, а няколко години по-късно вече упорито се говореше, че е изградил мрежа за влияние в съдебната власт и избухна скандалът „Осемте джуджета“.

Кирилова разказва, че двамата са подновили контактите си през 2020 г. след внезапната смърт на сестра ѝ. Тогава тя ходила в ресторант на ул. „Шандор Петьофи“ (Осемте джуджета), за да се видят. Малко след това Кирилова казала, има предложение от Гешев, който вече е главен прокурор, тя да се кандидатира за градски.

Магазин за Акумулатори

„Когато споделих това с Петров, той ми каза, че не е лошо да опитам, пък ако реша, че имам проблеми с тази длъжност, винаги мога да си дам оставка. Не Петров, а лично Гешев ме покани да изготвя концепция за кандидатстването“, казва Кирилова.

Тя споменава, че по това време Петров я запознал с мъж на името Митко, който „прояви нездрав интерес коя съм“. Този мъж вероятно е бил Димитър Спасов-Каратиста, шеф на охранителната фирма „Делта Гард“, спомената от Кирилова в разказа ѝ.

През 2023 г., когато скандалът „Осемте джуджета“ е с вече тригодишна давност, градската прокурорка на София продължава контактите си с Петров, който ѝ пращал снимки на малкия си син и ѝ разказвал за ежедневието му. Кирилова се познавала и с бившата му вече съпруга от няколко години по-рано. Тогава тя ѝ оставила впечатление за „човек, който се интересува от екстремалност, имайки предвид, че сподели, че има афинитет към оръжия и обича високите скорости“.

Кирилова споделя, че още от началото на скандала „Осемте джуджета“ тя имал съмнения дали за това отговорен Петров или по-скоро съпругата му. Тя казва и че се е питала защо след като Любена е твърди, че е била свидетел на корупционни практики, не е подала сигнал по-рано.

Искаше да ми отвее главата

Кирилова разказва и за отношенията си с Гешев. По думите ѝ те били сложни, защото той имал чести емоционални изблици, които в края на престоя му на поста били ежедневни. Двамата с Кирилова се карали за медийната политика на прокуратурата, тя казвала, че не може в медийни съобщения на институцията да има политически опорки.

Градската прокурорка обяснява, че макар Гешев сам да ѝ е предложил поста, той не я харесвал. Доказателство била негова реплика от записан в разговор с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев. В него Гешев обяснявал, че чака удобен момент да ѝ „отвее главата“.

Гешев е бил убеден, че Еврото е автор на заплашителното писмо до него. Кирилова пък не била толкова сигурна.

„Когато видях писмото, което Гешев беше пуснал на сайта на прокуратурата, ми направи впечатление, че има пунктуационни грешки и мисля, че някъде липсваха запетаи. От работата си с Петров знам, че е перфекционист по отношение на граматиката и много пъти, когато е разпределял пощата, е коментирал изказа и правописните грешки в отделни докладни и жалби“, казва тя.

Материалът Октоподът „Темида”: Градският прокурор на София първа дружка с Пепи Еврото от 27 години (РАЗПИТ) е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ