22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Олигархът Николай Банев върна 10 млн. дългове – спаси имението в София

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Николай Банев, който е пословичен с отказа си да плаща каквото и да е – от заплати и осигуровки на работниците си, през дължими данъци на държавата, та до дребни сметки за ремонти или услуги, този път по принуда е надмогнал себе си. Оказва се, че скандалният олигарх тихомълком е платил свои задължения за над 10 милиона лева.

Както се казва, бълха го ухапала. Да припомним, че Банев къта в швейцарските си сметки стотици милиони, изкарани от десетките приватизирани заводи, който през годините източи брутално и наряза за скрап, пише „Уикенд“.

С платените милиони, Банев успява да си запази резиденцията си в столичния квартал „Бояна”, известна в бизнес средите като Мавзолея. Палатът със застроена площ от 720 квадрата разполага с над 12 декара парк и собствена хеликоптерна площадка. Обзавеждането изглежда ултра кичозно, дори и по стандартите на родните чалга баровци.

В стремежът си да се изкара като част от елита, бившия комсомолски функционер пръска над 100 000 лв. само за сребърни вилици и лъжици. Парите са платени в момент когато хилядите работници в заводите му мизерстват заради неплатени с месеци заплати. Отделно е другата домакинска посуда – чаши, чинии, фруктиера, покривка за маса и други съдове. Естествено, всичките са от любимата на мутри и новобогаташи марка „Версаче”. Само каната за вода на одиозното семейство Баневи струва 900 лева.

Проверка по рама

След като през 2019 г. прокуратурата най-после прогледна за безобразията на олигарха и му повдигна обвинение за пране на пари, куп кредитори събраха смелост да си поискат дължимото. Начело бе НАП, която след 3 години бездействие, внезапно се сети, че има да взема над 900 000 лева. Претенции към Николай Банев предявиха БДЖ и дори „Софийска вода”, след като богаташът години наред пълни басейна си в „Мавзолея” на аванта. Оказа се, че олигархът е „забравил” да плати няколкото хиляди лева за поръчаните покрай ремонта на резиденцията водопроводни тръби.

Всъщност, списъка с кредиторите заема няколко страници. След като многобройни подкани да плати не дават никакъв резултат, палата на Баневи, която се води собственост на фирма „Партнърс комерс”, е запориран през март 2019 г. Частен съдебен изпълнител с помощта на ченгета разби вратата, за да опише намиращите се вътре мебели, бижута, дрехи и други вещи на самозабравилата се фамилия. Насрочен бе и търг, като началната цена само за сградата беше 5 788 107 лв. без ДДС.

По информация на „Уикенд”, кандидати да купят резиденцията на Банев не са липсвали. За това и олигархът, нетипично за него, е принуден да развърже кесията си. Едно по едно, той започва да изплаща задълженията си към десетките кредитори. Последното плащане в размер на около 3 милиона лева е направено преди няколко месеца, твърдят запознати.

Материалът Олигархът Николай Банев върна 10 млн. дългове – спаси имението в София е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ