1.1 C
София
вторник, януари 31, 2023

Осъдиха прокуратурата на 160 хил. лв. заради шесторния убиец Горския

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Прокуратурата бе осъдена да плати 160 000 лева заради това, че не е направила необходимото да задържи рецидивиста Росен Ангелов-Горския.
„Парите не са всичко на този свят. Те няма да ми върнат детето. Изпитвам обаче, макар и малко, удовлетворение от решението на съда, което потвърждава тезата, че прокуратурата не си е свършила работата и се е стигнало до това жестоко престъпление – убийство на шестима души.“ Това каза Стефана Елисаветова, майка на 18-годишния Боби, един от шестимата убити в Нови Искър в новогодишната нощ на 2017 г.

Жената спечели дело на първа инстанция в Софийски градски съд за обезщетение от 160 хил. лв. от прокуратурата, която не е направила всичко възможно да открие и приведе в затвора рецидивиста Росен Ангелов-Горския, а 8 г. по-късно той убива шестима души. Прокуратурата ще трябва да плати и лихви, като цялата сума е около 240 хил. лв.
Очаква се прокуратурата да обжалва решението пред Софийския апелативен съд.

Кървавата трагедия тогава потресе цялата страна. В къща в Нови Искър да посрещнат 2018 г. са се събрали Неделчо Юнаков на 41 г., приятелката му Кети Кюхова, майка й Еленка Бурджиева и 16-годишната й дъщеря Нанси с 18-годишния й приятел Боби, както и синът на Неделчо – 20-годишният Георги.
Кети и Ангелов са имали връзка преди години, но се скарали. В новогодишната нощ той решил да убие бившата си и новия и приятел. В двора е посрещнат от семейното куче Нерон, което Горския убива с един изстрел. На първия етаж в къщата на семейството вижда съперника си за любовта на Кети – Неделчо, и сина му Георги.

Проверка по рама

Ангелов стреля в телата им с близо 15 изстрела и по един контролен в главите им. После влиза в спалнята и стреля по легналата баба Еленка. Учениците Боби и Нанси чуват стрелбата и опитват да се скрият на горния етаж. Ангелов открива и тях и ги убива с пистолет „Берета“, 22-ри калибър.
Убиецът събира гилзите, опитва да изчисти къщата и да замаскира престъплението, като мести труповете и ги слага един върху друг. После ще се окаже, че Кети е убита от него малко по-рано, а тялото й е хвърлено в кладенец наблизо.

Горския изчезва и се укрива цяла седмица. Телата на убитите са открити едва на 2 януари 2018 г., а никой от съседите не е чул изстрелите в новогодишната нощ заради гърмежите от пиратки и фойерверки и саморъчно направения заглушител.

Ангелов е намерен на 7 януари в изоставена къща в с. Луково. Откриват го след мащабно издирване, прострелян в леглото, а до него имало таблет, от който е гледал детско порно.
Оказва се, че Росен Ангелов е обявен за издирване преди години и е трябвало по това време да е в затвора. Той е рецидивист с няколко присъди. Една от тях е за изнасилване от 1998 г. Последната му присъда 8 г. затвор за блудство с 11-годишно дете е влязла в сила на 22 декември 2009 г. Той обаче така и не попада зад решетките, защото умело се укрива. За да се стигне до потресаващото шесторно убийство в първите минути на 2018 г.

Ако по това време е бил в затвора, нямало е да се стигне до кървавата баня, категорични са роднини на убитите. Ангелов е бил обявен за издирване, а на 22 юни 2015 г. за него е издадена европейска заповед за арест.

Магазин за Акумулатори

Искът на майката е за 200 хил. лв., а СГС реши тя да получи 160 хил. лв. плюс лихвите за нанесените й морални вреди от смъртта на момчето. „Ще внесем искане до Главния прокурор за търсене на наказателна отговорност от прокурора, който не е направил всичко възможно и е останала неприведена в изпълнение присъдата на Ангелов. Това е неизпълнение на задълженията и бездействие и има персонална вина“, допълни адвокат Димитров.
Криминално

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

More articles

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ