20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Ошушкаха парите: Вместо за болници, ПП дава милиони за… ядливи чаши за кафе – 2 541 903 лв. спечели Саша Безуханова

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

„Пълно пропадане“ е правилното разчитане на абревиатурата ПП – „харвардците“ Асен Василев и Кирил Петков подпукаха парите от Плана за възстановяване за благото на фирмите от своя обръч. Поредната нагла схема на ПП-тата е да налеят милиони не в болници, спешна помощ и образование, от окето ще спечели цяла България, а в производството на… ядливи чаши за кафе?! От схемата най-доволна е пернишката бизнесдама Саша Безуханова, представяща се за филантроп.
Абсурдите не свършват – Саша Безуханова едновременно е жури-оценител и е ангажирана с една от фирмите, която също като дружество, контролирано от финансовия министър Асен Василев и другия лидер на ПП Кирил Петков, взема милиони от държавата от Плана за възстановяване, който именно „харвардци“ писаха.

Безуханова печели 2,5 млн. с „иновация“, която във Франция, Италия, Латвия съществува от векове – ядливи съдове, каквито и в наши ресторанти има от години. Скандал, който със сигурност ще стигне до Кьовеши и има защо! Разкритието е на actualno.com.
Нейното „иновативно световно откритие“ всъщност са ядливи чаши за кафе. Напомняме, че от същия План за възстановяване Италия, например, ще финансира най-вече модернизацията на болниците и спешната си помощ, както и на своята медицинска наука, за да предотврати бъдещи катастрофи като К19.

България процентно беше много по-засегната от болестта като смъртни случаи, а болниците и линейките ни са в много по-отчайващо положение от италианските. Но инвестираме парите, 60% от които са заем с лихва, който всички ще плащаме, в ядливи чаши…
„Пиша тези редове не защото името ми е замесено като ангел инвеститор в Къпфи ООД, които ще развият с парите от Европейския грант производствен капацитет на световно патентован продукт от България и ще открият нови работни места. Крайно време е в България да разберем, че тъкмо иновативните стартиращи компании, които създават световни иновации и развиват продукти с висока добавена стойност, са тези, които биха донесли големия принос към бюджета и авторитет на държавата ни“.

Проверка по рама

Това е ключово обяснение на известната бизнесдама и председател на MOVE.BG Саша Безуханова във връзка абсурдния бизнес, източващ милиони.
Оказа се, че по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“, една от компаниите е пловдивската фирма „Къпфи“ ООД. Тя ще бъде финансирана с 2 541 903 лв. за проект „Ядливи чаши за кафе и бъркалки – устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти“.

В „Кълфи“ ООД дял от 18,72% има дружеството „2625 Кепитъл“, а в „2625 Кепитъл“ 10,84% се държат от г-жа Саша Безуханова-Йорданова. „За хората с добри идеи светът е с отворени врати. Ние ги искаме тук. Да допринасят за просперитета на България. Затова с хора като назования Васил Терзиев (бел. ред. – кандидат-кметът на София от ПП-ДБ-СС също има дял в „2625 Кепитъл“) инвестираме личните си пари в най-рисковата начална фаза на развитието им и отделяме много време да им помогнем да проходят в бизнеса и да се утвърдят.

България дължи на тези талантливи млади хора много повече – да имат достъп до научни лаборатории и бизнес акселераторски програми във всеки университет, да бъдат поощрявани с менторство и грантове да експериментират с идеите, както е навсякъде в развитите държави.
Да има национални механизми, които да позволят тези компании да пораснат до корпорации със световна роля от България, което не е факт днес“, добавя Безуханова. Тя казва и следното: „(…) бих искала да поясня, че 12-те стартиращи компании, които получават финансиране от Министерството на иновациите и растежа с ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост, са минали през сериозна селекция от независими водещи европейски експерти на три кръга в рамките на най-значимата Европейска програма за нова икономика European Innovation Council.

С „Печат за върхови постижения“ се удостояват фирми с потенциал за значим принос към Европейската икономика в бъдеще заради доказани иновативни практики, които развиват. Тъкмо такива компании са най-ценените, разпознати и подкрепяни в цял свят“. От Министерството на иновациите и растежа също пратиха разяснение за програмата, включително списък с европейските експерти-оценители. В т.нар. в документа Жури фигурира името на Саша Безуханова.

Магазин за Акумулатори

От Министерството на иновациите и растежа също пратиха разяснение за програмата, включително списък с европейските експерти-оценители. В него има и българи, чиито имена са публично достъпни.
Материалът Ошушкаха парите: Вместо за болници, ПП дава милиони за… ядливи чаши за кафе – 2 541 903 лв. спечели Саша Безуханова е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ