22.8 C
София
петък, юни 14, 2024

„Остап Бендер“: Плагиатът „професор” Венелин Терзиев се вихри с открити уроци

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Скандалният рекордьор по научни титли и доказан плагиат Венелин Терзиев се е развихрил в ново поприще. След като изхвърча от поне три университета, той се е захванал с „открити уроци” в дунавската община Брегово, а също и в други населени места из Северозапада, предаде „Уикенд”. На тези уроци той кани и свои приятели, като певеца Деян Неделчев-Икебаната и други подобни дейци на образованието, науката и културата

Засега известният като „Остап Бендер” на родната просвета изнесъл пет открити урока, но са заявени общо 12. Специален гост в тях е видинският митрополит Даниил, които покрай изборите се изяви като върл привърженик на проруската партия „Възраждане”.

В последния открит урок, проведен във видинското читалище, се е включила и проф. Маруся Любчева. Тя е член на управителния съвет на сдружение „Русофили”, бивша евродепутатка, но преди всичко е научен ментор на проф. Терзиев още от времената, когато той е бил студент по технология на полимерите в Бургаския химически университет „Проф. д-р Асен Златаров”.

На въпрос на „Уикенд”, отправен към кмета на Брегово Илиян Бърсанов – не се ли притесняват от скандалната слава на професора по „всичкознание” Терзиев, че го канят да връчва дипломи на учениците, той не скри, че е имал известни съмнения.

„Наясно съм с обвиненията срещу него и в началото бях скептичен – каза кметът. – След това видях, че се включва видинският митрополит, а също и читалището във Видин и реших, че все пак няма нищо нередно.”

Проверка по рама

Директорката на училището в Брегово Илияна Кръстева потвърди, че срещите с проф. Терзиев са благодарение на личните й контакти с него. Тя с голямо възмущение отхвърли въпроса ни дали „откритите уроци” не са закачени за някой европроект, финансиран от МОН или друга структура.

Училището в Брегово и читалищата в района едва ли имат пари, за да покриват командировъчните на професора и неговите гости.  Директорката Кръстева с апломб отрича и обвиненията срещу Терзиев, че е плагиат. По нейни думи той бил спечелил всичките си дела. Дори в момента бил на симпозиум в Загреб.

Справка показва, че въпросният симпозиум е от онези форуми, на които всеки ентусиаст, които си плати такса, след това може да отчете научни приноси. Само за участие се искат 300 евро, а за публикация трябва да се платят още толкова.

Всъщност, от години участието в подобни платени форуми е схема, по която някои научни кръгове в България си измислят престижни биографии.

Самият Терзиев се хвали, че има стотици доклади, изнесени на научни конференции из цял свят, плюс студии и статии в научни списания, разбира се, по най-различни теми – от заплахите в Черноморския регион, до икономическа проблематика, социални дейности, дори българска литература… И всичко това, извън академичните писания на господина, с които е осигурил титлите си.

А иначе кои сме ние да се съмняваме в благородните помисли на бреговската директорка, която среща възпитаниците си с един толкова изявен учен, че и с неговите приятели. После обаче да не се чудим, че в образованието се е настанила непобедима посредственост, а децата са последни в международни изследвания на подготовката им по четене, математика и природни науки.

Магазин за Акумулатори

Да отбележим, че самият Венелин Терзиев, като един същински ренесансов титан, преди година публикува и своята първа художествена творба – „Книга за мечтите” с литературни интерпретации и есета. Така че учениците могат да почерпят от него мъдрост и по филологически теми, в които все още не е станал професор, но има време и за това.

Освен виден плагиат, господинът се оказа и директор на държавната фирма „Реставрация”. Уволни го бившият културен министър проф. Велислав Минеков.

Терзиев има и друга сфера на дейност – той не се задоволява само със собствената си научна продукция, но се изявява и като ръководител на мераклии за докторски титли. Както подчертават запознати, за да се развихри  самият той така успешно в толкова много сфери и то с години, е ясно, че има политически гръб.

Терзиев му е намерил цаката – той стъпва върху суетата на учили – недоучили политици, които под неговото вещо ръководство и по утвърдената схема „копи-пейст” стават доктори на науките.

Сред тази плеяда новоизлюпени учЕни е Даниела Везиева, която от скромна счетоводителка в инспектората по образование в Русе, стана министър на икономиката, а след това и шеф на директорския борд на БДЖ. А сега пък напира и за европарламента…

Нейната докторска теза е „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България”, явно подходяща за хуманитарен университет. Везиева обаче я защитава и става доктор в Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново.

При това в катедра „Национална сигурност” на факултет „Общовойскови”. Какво е общото между военни, национална сигурност и социално предприемачество, може да ни отговорят единствено ръководителите на висшето учебно заведение и проф. Терзиев, научният ръководител на докторантката Везиева.

Проверката на Комисията по академична етика към образователното министерство установява, че сигналът за дисертацията на госпожата не е компромат или политическа атака, както се оправда самата тя. Установено е, че 171 страници от общо 180 са преписани от други автори. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

Само че тези дни Административният съд в Русе най-неочаквано върна отнетата докторската титла на Даниела Везиева, въпреки че тя е доказан плагиат. Магистратите не обсъждат факта, че тя е копирала чужди текстове, а процедурата, по която й е отнето научното звание. Причината е формална – зам.-министър разпоредил проверката за нейното авторство, а не министърът на образованието.

Военният университет във Велико Търново, където доскоро се изявява проф. Венелин Терзиев, пък се оказа, че е подпечатал докторските титли и на още десетки хора от властта. Сред възползвалите се от промоцията е и бивш вицепремиер – изявен патриот. Твърди се, че основният му принос за дисертацията е, че си написал трите имена в вписването на трите му имена в молбата за защита. Всичко друго е дело на доктора на науките в направление „Национална сигурност” проф. Венелин Терзиев и негови протежета, твърдят запознати.

След поредицата скандали проф. Венелин Терзиев продължава да преподава във вузове из страната. Все пак го махнаха от Военната академия, от Военния университет във Велико Търново и от университета в Русе.

Може обаче да се утешава с наградата „Златен век – звезда”, която му дават от Министерството на културата през 2020 г. Министърът, който го отличава като съвременен будител, е Боил Банов. Той му дава наградата точно по времето, когато друг един министър – на образованието, Красимир Вълчев, разпорежда да  проверят сигналите срещу Венелин Терзиев за плагиатство.

Материалът „Остап Бендер“: Плагиатът „професор” Венелин Терзиев се вихри с открити уроци е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ