13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

ОСТАВКА: Дронът край Тюленово „гръмва“ Тодор Тагарев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Управляващото мнозинство начело с депутата Делян Пеевски поиска изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев заради дрона с мина, попаднал на скалите в село Тюленово, а опозицията за пореден път поиска оставката му.
Преди началото на пленарното заседание Пеевски заяви пред журналисти, че най-редно би било още днес да се свика комисията по отбрана и да се извика министъра, за да даде обяснения за това какво се е случило. „Ние не знаем нищо и очакваме той да ни информира днес“.

Минути по-късно желанието му беше удовлетворено. Председателят на комисията Христо Гаджев от ГЕРБ обяви, че е свикал заседание на комисията за 17.30 ч днес, на което депутатите ще изслушат министъра.
„Темата е достатъчно чувствителна, не трябва да се позволяват спекулации и да се политизира“, заяви той.

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев допълни, че едва след изслушването ще бъде направен анализ дали властите са допуснали някакви грешки, но според него българската армия си е свършила съвестно задълженията.
Не на такова мнение е опозицията, която за пореден път поиска оставката на министъра. Лидерът на БСП Корнелия Нинова използва случая, за да припомни отдавнашната позиция на левицата, че войната в Украйна може да се реши само с мирни преговори и пак призова за диалог. По думите ѝ инцидентът е показал „пълна безотговорност и липса на държава“ заради това, че мината е била обезвредена едва в светлата част от денонощието, а не през нощта

Проверка по рама

„Всички видяхте как се обезврежда това съоръжение. С пушещ до него полицай, с друг, който до него по потник гази из водата и го пипа с пръст, за да види дали мърда. Това е еманация на липсата на отговорност и на заплахата, пред която Тагарев изправя България в този момент. Тагарев трябва да си ходи просто незабавно. Вчера да му се поиска оставката вече е късно“, коментира Нинова.
Искането ѝ беше подкрепено от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който отдавна настоява за оставката на министъра. Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов също намери основание за оставката на Тагарев.

Според него той „се държи като министър на отбраната на една друга държава“. Йорданов предположи, че дронът е украински, тъй като ако е бил руски, министърът щял „да се качи върху него“, след което допълни, че е най-интересно е да се разбере боеприпасът от коя страна е дошъл.

Представителите на управляващите обаче не видяха повод за такива крайни действия. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че много уважава Тодор Тагарев, но все пак го посъветва, когато излиза пред медии, да излиза подготвен, за да не стават спекулации.
Христо Гаджев пък припомни, че това е поредната седмица, в която от БСП искат оставката на министър Тагарев. „Още от самото създаване на кабинета искат не само неговата оставка, но и тази на целия Министерски съвет. Това е работата на опозицията“, каза той.

Ивайло Мирчев добави, че сега не е моментът да се сменят министри, но допълни, че ако не е действано адекватно, ще се извърши съответната проверка.

Магазин за Акумулатори

Материалът ОСТАВКА: Дронът край Тюленово „гръмва“ Тодор Тагарев е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ