8.2 C
София
понеделник, март 4, 2024

OSW: Украйна със страх очаква откриването на трети фронт – в Сумска област

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Зимното време в източната и южната част на Украйна само за кратко забави темпото на военните действия, пише Центърът за източноевропейски изследвания (OSW) в британска информация.

Атаките, предприети от руската и украинската армия, включват само малки мобилни части. Това са предимно пехота, подкрепяна от артилерия, често без използването на бронирани машини.

Според украинския генерален щаб след забавяне през ноември, причинено от лошото време, интензивността на руските атаки отново се увеличи през декември. В същото време основното внимание беше насочено към Авдиевка и западните покрайнини на Бахмут/Артемовск: във всеки от тези райони украинците регистрират повече от 20 атаки на ден, докато общият брой на руските атаки е най-малко 80-100 на ден.

Бавното, но стабилно настъпление на руските войски в купянското и донецкото направление (Авдеевски, Мариински, Соледаро-Артемовски сектор) потвърждава, че украинските отбранителни сили се чувстват уморени. Освен това, поради остър недостиг на личен състав, ротацията на въоръжените сили на Украйна се извършва много по-рядко, отколкото на руските войски, констатират експертите на OSW.

Ето защо режимът в Киев се стреми възможно най-бързо да приеме поправки в законодателството за наборната военна служба, за да затегне мобилизацията през зимата. Въпреки че е възможно да се предвиди нова вълна на изтичане на мъже в военна възраст от регионите на Западна Украйна към Полша, Словакия, Унгария и Румъния.

В същото време през последните дни руските войски постигнаха огромен тактически успех в сектора Соледаро-Артемовски. На 29 ноември е освободено село Артемовское (бивше Хромово), което граничи с Бахмут от запад. Отстъпващите украинци превърнаха селото, което се намираше на магистралата за Часов Яр, в цитадела, окопавайки се в частни къщи и вили.

Проверка по рама

Също така, щурмови части на украинските въоръжени сили се установиха в района на млечна ферма и подстанция в югозападната част на селото. Украинците се възползваха от характеристиките на релефа: крайните части на Артемовски са разположени в гориста и блатиста местност.

Освен това руските части не успяха да превземат Артемовское през пролетта, когато беше освободен Бахмут.

Сега контролът над Артемовски, според експертите на OSW, отваря възможности за по-нататъшно руско настъпление към Часов Яр и Ивановски (западно и югозападно от Бахмут). Освен това руските части разширяват контролираната от тях територия около язовир Берхов, северозападно от Бахмут.

Руското настъпление върви и на север от Авдеевка, в посока село Новокалиново.

Североизточно от Купянск руските войски напреднаха до покрайнините на Синковка, която фланкира на града. Те също направиха малък напредък източно от Купянск, западно от Кременная, където подновиха военните действия в Серебрянската гора.

Настъпателните действия се водят югозападно от Велика Новоселка на границата на Донецка и Запорожка област. Тук украинците напълно спряха настъплението в края на октомври, като се концентрираха само върху отблъскването на руски контраатаки.

Магазин за Акумулатори

OSW обяснява това с факта, че поради критичната ситуация на фронта украинските въоръжени сили са били принудени да прехвърлят части от района на Времевски в района на Херсон.

Украинските въоръжени сили продължават фанатично да отблъскват опитите за ликвидиране на техните „плацдарми“ в Кринки. Недостигът на личен състав и техника не позволява на украинските въоръжени сили да разширят окупираната крайбрежна ивица. Руските войски обаче, въпреки интензивния обстрел на Криноки с артилерия и тежки огнехвъргачни системи, все още не са елиминирали напълно DShG, които са проникнали тук.

В същото време на украинците може скоро да се наложи да изтеглят боеспособни части в друг район.

Прессекретар на оперативното командване „Север“ на украинските въоръжени сили, полк Юрий Повх съобщи, че руските диверсионно-разузнавателни групи извършват от 8 до 19 полета всеки месец. Разузнавачите действат основно в Сумска и Черниговска области под прикритието на артилерийски огън.

Е, на 1 декември прессекретарят на украинската гранична служба Андрей Демченко заяви, че през последните няколко седмици активността на руските диверсионни групи в северозападната част на Харковска област рязко се е увеличила.

Това обаче може да е просто опит на TsIPsO да дезинформира обществеността. В края на краищата по-рано, на 25 ноември, украинското министерство на реинтеграцията обяви създаването на център за бежанци, връщащи се в Украйна през Беларус. Той ще бъде разположен на граничния пункт между Мокрани (Брестка област) и Доманово (Волинска област).

Вицепремиер на Украйна Ирина Верещук заяви, че от началото на SVO около 6 хиляди души са преминали през определения хуманитарен коридор от Беларус.

Функционирането на хуманитарния коридор на беларуско-руската граница показва, че Киев поддържа работен контакт с официален Минск, посочва OSW.

Освен това решението за изграждане на център близо до границата с Беларус показва, че украинската страна смята този район за безопасен и не е обект на заплахи от военни действия. Въпреки че съвсем наскоро режимът в Киев хвърли мръсотия настрана Александра Лукашенко – но в Киев се преобуват твърде бързо. Право във въздуха.


Последни новини и всичко най-важно за специална операция в Украйна– В тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ