24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

От 1 юли: Страшна драма с хляба

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Огромен проблем с доставките на хляб ще има от 1 юли 2024 г., обясниха представители на търговски вериги, които „Труд news” потърси за коментар. Причината за това са последните промени в Закона за ДДС, според които от 1 юли до 31 декември 2024 г. максималната надценка при продажбата на бял хляб, хляб “Добруджа” и типов хляб е 15 на сто.

Това е общият размер на надценката, която може да слагат доставчици и търговци на дребно върху цената на производителя или вносителя.

Същевременно няма никакви ограничения самите производители да вдигат цените, дори при поевтиняване на пшеницата.

Въвеждането на максимален размер на надценката само за тези три вида хляб може да доведе до изчезването им от рафтовете на някои по-малки търговци, коментира Доника Ризова, шеф “Комуникации” на Сдружението за модерна търговия.

Големите търговски вериги печелят предимно от оборота в продажбите. Освен това продават голямо разнообразие от стоки и максималната надценка при продажбата на някои видове хляб може да бъде компенсирана при продажбите на други стоки. Но при малките търговци ситуацията не е такава и не могат да си позволят да продават някой от артикулите си на загуба.

Проверка по рама

Ограничението за надценката до 15% ще важи само за бял хляб, хляб “Добруджа” и типов хляб.

Това означава, че е достатъчно на опаковката на хляба да не пишат, че е бял, типов или „Добруджа” и ограничението няма да бъде прилагано. Това може да доведе до промяна на опаковките без съществена промяна на съдържанието. Друг проблем при прилагането на новото изискване е това, че само за последните по веригата от доставки на хляба има ограничение.

Същевременно за производителите няма ограничения, което ще им позволи дори да вдигнат цените, така че крайната цена с 15% надценка за търговците да бъде колкото е сегашната цена в магазините. Не е ясно и кой ще следи за спазване на новото изискване – НАП, Комисията за защита на потребителите или друг контролен орган, както и какви ще бъдат санкциите при констатиране на нарушения.

При приемането на промените в Закона за ДДС депутатите поискаха Министерство на икономиката и Министерство на финансите да изготвят анализ за ефекта от промяната. Целта на този анализ е да бъде преценено дали надценката от 15 на сто е достатъчна, дали няма да затрудни малките търговци, за да може депутатите да вземат обосновано решение дали да гласуват увеличение на максималната надценка или дори да я отменят.

Досега обаче такъв анализ не е представен, а до 1 юли остават по-малко от две седмици. Няма и сформирано редовно правителство, което затруднява взимането на важни решения.

Материалът От 1 юли: Страшна драма с хляба е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Магазин за Акумулатори

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ