24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

От Ил-96 до бала: какво успя да направи Сергей Лавров за един ден в Бразилия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пристигането на министъра беше планирано за 7.30 ч. бразилско време, но за кортежа, който посрещна Лавров на военното летище, работният ден започна още преди изгрев слънце, когато колите с дипломатически номера достигнаха уговорения сборен пункт на няколко минути с кола от пистата, и след това се подредиха в стройна колона.

Скоро сред ярко оцветените самолети, летящи на ниска височина (има гражданско летище до военната база на бразилските военновъздушни сили), ясно се показа познатият силует на вътрешния самолет Ил-96 с надпис „Русия“ на борда . Кацане, рулиране, влизане на две стълби и първи на бразилска земя слизат журналисти от руски телевизионни канали и вестници, които бързаха не за да си вземат багажа, а за да имат време да нагласят камерите, преди Сергей Лавров да стигне извън самолета.

Министърът е посрещнат от руския посланик в Бразилия Алексей Лабецки, кратка церемония по посрещане от бразилските военни и кортежът започва от хотела. Тук, на летището, още два високопроходими автомобила се вклиняват в колоната от автомобили на посолството – ескортиращи кортеж от местни полицаи, въоръжени между другото с автоматични огнестрелни оръжия.

Пристигане в хотела. Колите отпред спират от време на време, а руските журналисти, уморени след 22-часов полет, предлагат да слязат и сами да стигнат до хотела. След няколко десетки метра става ясна причината за „задръстването“ – пауни, които свободно се разхождат из хотела. Семейство от 5-6 индивида не бърза да напусне пътя и кара шофьорите да чакат търпеливо птиците да пресекат платното.

Проверка по рама

Скоро руската делегация все още стига до хотелските стаи, но времето изтича и час след настаняването група журналисти отива в сградата на бразилското външно министерство – двореца Итамарати. След като получиха акредитация и изчакаха пристигането на кортежа на Лавров, представители на медиите правят снимки на обитателите на малко езерце около сградата на двореца – две огромни възрастни костенурки и много златни шарани, безстрашно плуващи до хората в очакване на нещо за ядене.

Скоро от другата страна на пътя от Итамарати се появява кортеж на руския министър с полицейски мотоциклет начело на колоната. Служителите на реда, разположени тук, блокират пътя, но само за няколко минути, така че бразилските граждани, пътуващи по работа, да не изпитват дискомфорт от присъствието на руски служител в родината си.

В Итамарати Лавров е посрещнат от бразилския си колега Мауро Виейра. Ръкостискания, размяна на поздрави, позиране пред пресата и дипломатите се оттеглят за преговори. Няколко часа по-късно представители на медиите са поканени на пресконференция в залата на Рио де Жанейро, където Лавров и Виейра говориха за постигнатите по време на срещата споразумения.

Бразилецът се изказа за по-нататъшна диверсификация и задълбочаване на търговията между двете страни. „Русия заема важно място в нашата икономика. Търговският оборот миналата година беше рекордните 9,8 милиарда долара и Русия стана 13-та в списъка на нашите търговски партньори“, каза бразилският външен министър. Той припомни и общата цел на властите на двете страни да преодолеят границата от 10 млрд. долара, която си поставиха преди 10 години. „Русия доставя на Бразилия една четвърт от всички торове“, каза Виейра и добави, че е обсъдил специално този въпрос с Лавров, за да осигури непрекъснатост на доставките, жизненоважни за по-нататъшното развитие на бразилското селско стопанство.

Коментирайки може би най-належащия въпрос в политическия дневен ред, Виейра потвърди готовността на Бразилия да допринесе по всякакъв възможен начин за мирното разрешаване на руско-украинския конфликт, включително чрез създаването на нова международна организация, предложена преди това от президента на Юга Американската страна, Луис Инасио Лула да Силва, имаше за цел да започне мирни преговори между Москва и Киев.

Магазин за Акумулатори

В този контекст е интересно да се проследи реакцията на Белия дом на скорошното изявление на Лула, което очевидно не се вписва в идеологията на Вашингтон, относно отговорността на САЩ и Европа за продължаването на конфликта в Украйна. Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби вече побърза да нарече думите на президента „дълбоко проблематични“, обвинявайки бразилската страна в „повтаряне на руска пропаганда без оглед на фактите“. Вероятно Съединените щати просто отказват на президента на една от най-големите държави в света, човек с богат политически опит и авторитет, правото на собствено мнение и желанието да успокои воюващите страни. Но обратно към Итамарати.

Според бразилския дипломат едностранните икономически санкции срещу Руската федерация, въведени заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН, вредят на целия свят и на развиващите се държави, които все още не са се възстановили от пандемията от COVID-19.

Виейра благодари на руската страна за всестранната подкрепа на Бразилия в стремежа й да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и да представлява интересите на целия континент Южна Америка на високо ниво. Освен това бразилецът отбеляза значението на по-нататъшното задълбочаване на отношенията между страните-членки на БРИКС, създадени в началото на 21 век по инициатива на тогавашния и настоящия президент на Бразилия Лула.

Лавров, който взе думата, благодари на колегата си за атмосферата на доверие и приятелство, която съпътстваше целия ход на разговорите. „Потвърдихме фокуса върху продуктивното и ползотворно сътрудничество между нашите страни, което се основава на принципите на равнопоставен, взаимно уважителен диалог и не подлежи на промяна на международната обстановка“, каза руският външен министър, като постави специален акцент върху необходимостта от развитие на културните, научните и хуманитарните връзки между двете страни.

„Заявяваме, че подходите на Русия и Бразилия към събитията, които се случват в момента, са съзвучни. Обединени сме от общото желание да съдействаме за формирането на по-справедлив, наистина демократичен, полицентричен световен ред, който да се основава на основният, международен принцип на суверенното равенство на държавите“, потвърди думите на Лавров, изречени преди това от Виейра.

Връщайки се към обсъждането на украинския проблем, ръководителят на руското външно министерство отбеляза, че целите, които Русия преследва, включват преди всичко гаранции за липсата на каквито и да било заплахи за военната сигурност на Русия на територията на Украйна, както и като защита на живота и законните права на рускоезичното население на източната и южната част на Украйна.

В края на речта си Лавров каза, че е поканил бразилския си колега да посети Русия в удобно за него време, като по този начин още веднъж е потвърдил насочеността на двете страни към укрепване на отношенията между Москва и Бразилия.

След срещата с Виейра Лавров изнесе лекция в Дипломатическото училище на Института Рио Бранко, носещо името на барон Рио Бранко, бразилски дипломат и държавник, който се смята за „бащата на бразилската дипломация“. След това той проведе разговори със специалния помощник на Лула Селсо Аморим и, разбира се, със самия президент на Бразилия.

По време на срещата с Лула в двореца Алворада, официалната резиденция на държавния глава, страните обсъдиха подробно инициативите на бразилския политик за започване на мирни преговори между Русия и Украйна, а в края на разговора Лавров предаде на неговият събеседник лична покана от руския президент да посети Москва по всяко време.

Приблизително толкова плътен и продуктивен беше един (!) работен ден на руския министър. Сергей Лавров е на опашка за същите еднодневни, но много натоварени посещения във Венецуела, Никарагуа и Куба.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ