22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

От кои храни се повиша и пада хемоглобина?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Хемоглобинът е в основата на червените кръвни клетки, най-важните елементи на кръвта. Малко хора смятат, че нашето здраве, активност и дори външен вид зависят от нивото и съдържанието му в кръвта. За да поддържате нормално ниво на хемоглобина, трябва да осигурите на организма достатъчно количество желязо. Дефицитът на желязо може да се попълни естествено, без хапчета. Но трябва да знаете списъка с продукти, които повишават хемоглобина, и да можете да ги комбинирате един с друг.

Защо хемоглобинът намалява и защо е опасно?

Нивото на хемоглобина зависи пряко от количеството желязо в организма. Колкото по-голяма е консумацията на желязо и колкото по-малко то идва с храната, толкова по-голяма е вероятността от развитие на анемия.

Кой най-често се диагностицира с нисък хемоглобин?

Ако количеството на хемоглобина намалее, кръвта започва да пренася по-малко кислород. Тъканите изпитват кислороден глад, което може да причини замаяност, бързо задъхване, припадък или болка в сърцето.

По време на бременност нивата на хемоглобина са особено важни. Анемията, която се появява през този период, увеличава риска от токсикоза, прееклампсия, преждевременно раждане и спонтанен аборт. Когато хемоглобинът падне под нормата, възникват имунни нарушения, плацентарна недостатъчност и се нарушава развитието на плода.

Проверка по рама

По време на бременност се изразходват около 1300 mg желязо.

Какво е хемоглобин и какво трябва да знаем за него

При децата в периода на растеж нуждата от желязо се увеличава рязко и при липса на храни, съдържащи желязо, техният хемоглобин може да намалее. Това води до бърза умора, нарушено развитие и намалена академична успеваемост. Ето защо, когато се появят такива признаци, препоръчително е да се направи анализ.

Друга рискова група са вегетарианците. Желязото не се усвоява толкова добре от растителните храни, колкото от животинските, и получаването на вашата „норма“ е доста трудно. В допълнение, много растителни храни, които съдържат голямо количество желязо, в същото време съдържат вещества, които пречат на усвояването му.

При по-възрастните хора намаляването на нивата на хемоглобина се проявява по различен начин, отколкото в средната възраст. Вместо чупливи нокти, косопад или суха кожа, на преден план излизат симптоми на недостиг на желязо като задух, слабост и световъртеж. Тези симптоми често се дължат на възраст или сърдечно заболяване. В същото време промяната на диетата, приемането на хранителни добавки или лекарства помагат за коригиране на дефицита на хемоглобин и значително подобряват състоянието.

Основните причини, които могат да причинят дефицит на хемоглобин са:

Магазин за Акумулатори

 • повишена нужда от желязо, например, с активен растеж или по време на бременност;
 • кървене, включително периодично и скрито;
 • небалансирана диета.

От кои храни се повиша хемоглобина?

 • аскорбинова киселина (шипки, чушки, карфиол);
 • мед (черен дроб, фъстъци, елда, зърнени храни);
 • фолиева киселина (телешки черен дроб, черен дроб на треска, орехи);
 • лимонена и ябълчена киселина (цитрусови плодове, домати, чушки);
 • съдържащи сяра аминокиселини (месо, риба, морски дарове);
 • захар.

Ето от кои храни се повишава рязко хемоглобина

От кои храни пада ударно хемоглобина?

 • калций (млечни продукти);
 • хляб, бобови растения;
 • млечни и соеви протеини;
 • танин (чай, кафе)
 • фосфати (консерви, топено сирене, газирани напитки).

Ако знаете какви храни трябва да ядете, за да увеличите хемоглобина, просто трябва да направите лично меню за себе си, за да предотвратите дефицит на желязо. Особено важно е да се грижите за правилното хранене на децата и бременните жени. И, разбира се, по-добре е да мислите за здравето, преди да се появят първите признаци на намаляване на хемоглобина.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ