17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Отглеждане на лук по китайски – Тайната за богата реколта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В тази статия ще ви разкажем за иновативния китайски метод за отглеждане на лук, който дава възможност за постигане на богата реколта с големи, здрави и вкусни луковици. Практикуван от градинари с години опит, този метод съчетава няколко техники, които улесняват растежа на растенията и предпазват градината от болести.
Подготовка на почвата

Засаждането на лук се препоръчва на следващата година след отглеждането на други зеленчуци като зеле, спанак, краставици, тикви, грах, домати или маруля. Ако нямате такъв участък, осигурете нужните условия, като добавите на 1 кв. метър почва 5 кг хумус и 2 супени лъжици брашно доломит или тебешир и прекопайте парцела през есента.
Отглеждане на лук по вертикален метод – решението за ограничено пространство в градината

През пролетта, в началото или средата на април, изкопайте отново почвата и я полейте, ако не е достатъчно влажна. За да подготвите луковиците преди засаждане, затоплете ги при 40-45 °С в близост до печка или лампа в продължение на 8-10 часа. Това ще ги предпази от загниване и от мана, които са чест проблем при отглеждането на лук.
Техника на засаждане

Проверка по рама

На всяко легло се правят по три хребета (или два), като между тях остават разстояния от 30 см, а височината на хребета е около 12-15 см. Лукът се засажда в средата на април или началото на май, като го плътно притискате в почвата около всяка луковица. Препоръчително е да се спазват благоприятните дни от лунния календар за тази операция.
Съвети за успешно отглеждане на лук в градината ви

Две седмици след засаждането, лукът се наторява с разтвор от лопен или птичи тор, който се разрежда 5 или 12 пъти с вода, съответно. При липса на дъжд през първия месец след засаждане, трябва обилно да се полива 2-3 пъти. В този период е важно също да разрохквате почвата и да премахнете плевелите.

През юни луковиците се откриват, като се изгребва почвата от хребетите в междуредията. Тази техника, често използвана от китайските фермери, позволява на откритите луковици да се разрастват свободно, а нагряването от слънцето предпазва от развиването на ларвите на луковите мухи. Така лукът се усвоява по-бързо и става по-едър с по-плоска форма.
Най-сигурният начин да избегнем сълзите, докато режем лук

Съхранение на лука

Магазин за Акумулатори

След прибирането на реколтата във втората половина на август или началото на септември, следвайте лунния календар за да не закъснеете с почистването. Лукът се съхранява успешно, ако е бил почистен на време. Изскубаният лук се оставя на слънчево място в продължение на няколко дни и след това се подсушава в печка или близо до отоплителен уред при температура от 30-35 °C, за да се предотврати гниенето на луковиците.
Предимствата на китайския метод за отглеждане на лук са очевидни – по-ефективно използване на тор, опростени агротехнически операции и улеснено почистване. Като приложите тези техники, вие също ще се радвате на изобилна и качествена реколта от лук с изключителен вкус и аромат.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ