22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Отговорът на този въпрос показва дали имате западен, или източен тип мислене

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Начинът ни на мислене зависи в огромна степен от средата и културата, в която сме израснали. А светът условно може да бъде разделен на Изток и Запад – географски полюси, които се характеризират със свой начин на мислене.

Ако обаче сте родени на запад, това не означава, че задължително имате западен начин на мислене. Затова днес ви представяме един много бърз и лесен тест, който ще ви причисли в една от двете категории.

Преди да преминем към самия тест, нека разгледаме някои основни разлики между Изтока и Запада:

Много големи умове са се интересували от разликата между източния и западния манталитет, включително и Карл Юнг. В своите трудове известният психиатър дефинира някои основни различия на двете култури. Първото е, че източната култура е интровертна, а западната – екстровертна.

При западния начин на мислене човекът, неговото мнение и достойнството му са най-важните ценности. Благополучието, богатството, преклонението пред младостта и стремежът към лична победа са от изключително значение за тази култура.

Проверка по рама

За източния човек най-важна е хармонията. Докато западняците искат да променят света, за да го контролират (от това са продиктувани технологичният прогрес и иновациите), източният човек се променя, за да се напасне към света и да постигне единство с природата.

Основните ценности на източната цивилизация са скромност, хармония и уважение към по-възрастните. Тъй като азиатците осъзнават колко незначителна е тяхната същност в сравнение с природата и целия свят, те избират колективизма, вместо индивидуализма.

Ричард Нисбет също провежда проучване, за да определи разликата между източния и западния манталитет. В един от експериментите си той показва едно и също изображение на американски и китайски студенти, наблюдавайки движенията на очите им. Оказало се, че американските студенти поглеждали по-бързо към обекта на преден план и го гледали по-дълго, докато китайските студенти гледали по-дълго задния план.

Другите негови експерименти показват, че източният човек е по-склонен към креативност, докато западният е по-добър в анализирането и точните науки. Ако искате да разберете какъв тип мислене имате, отговорете на въпроса по-долу.

Магазин за Акумулатори

Въпрос: Кое е излишното – пандата или морковът?

Готови ли сте? Ето ги и отговорите:

Морков. Ако това е вашият отговор, това означава, че имате западен начин на мислене. Съществителните имена са много важни в тази култура, затова най-вероятно сте решили, че заекът и пандата са свързани, тъй като и двете са животни.

Панда. На изток глаголите са по-важни. Ето защо човек с източно мислене ще намери връзка първо между заека и моркова, който, както знаем, е любима храна на зайците. Пандата пък се храни с бамбук, така че тя няма място в картинката.

Какво трябва да направите?

Според Ричард Нисбет хората, които ще успеят през XXI век, са онези, които могат да извлекат най-доброто и от двете култури. Ако начинът ви на мислене е предимно източен, тогава трябва да развиете вашите аналитични умения. Играйте шах, редете пъзели и решавайте логически загадки. Аналитичният начин на мислене ще ви помогне по-добре да структурирате приоритетите си.

Тези, които имат западен тип мислене, трябва да поработят върху творческите си умения. Те трябва да четат повече художествена литература, да се стремят да научават нови неща и да играят игри с асоциации. Любопитно е, че учените твърдят, че зелените и сини цветове в обкръжението ви, както и тишината, помагат да разгърнете креативния си потенциал.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ