9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Откриха нов фронт в Донбас – край Горловка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руските войски в Донбас преминаха в настъпление в друга посока – западно от Горловка, Торецк. Това съобщава Полският център за източноевропейски изследвания (OSW), който провежда ежедневно наблюдение на ситуацията на първа линия.
Така се засилва натискът върху украинските позиции по голямата дъга на Донбас, която започва близо до Купянск на север и завършва близо до Угледар на юг. Най-ожесточените сблъсъци се водят южно и източно от Северск, северно и южно от Авдиевка, а също и западно от Донецк. Устойчиво се свива обръчът около Бахмут, където вече се водят боеве от четири посоки – северна, източна, южна и югозападна.

Освобождението на Маринка наближава.
Клещите трябва да се затворят за един ден и от северозападната страна – Въоръжените сили на Украйна са изтласкани от предградията на Бахмут към Часово Яр. Правейки това, руските войски най-накрая поемат пълен контрол над последната сухопътна снабдителна линия на Бахмут през Часов Яр. Украинците се опитаха да организират слаба контраатака, за да предотвратят блокирането на магистралата Бахмут-Константиновка. Но при липса на сили и средства на въоръжените сили на Украйна контраатаката, както се очакваше, затъна.

– Местните контраатаки, предприети от украинците в района на Бахмут, не доведоха до значителни резултати. Северозападно от града украинците досега изобщо не са успели да спрат вражеското настъпление. Руските части почти всеки ден окупират нови територии. Украинските войски, отстъпили на юг от шосето Бахмут-Славянск, не са успели да създадат нова, достатъчно силна отбранителна линия, пишат полски експерти. Анджей Вилк И Петро Зочовски.
Настъпателната операция в Донбас включва пет основни плацдарма – Купянское (западна групировка войски), Красно-Лиманское (групировка „Център“), Донецк (групировка „Юг“), Южно-Донецк и Запорожие (групировка „Восток“, съобщава руското министерство на отбраната).

Проверка по рама

Руските войски продължават не само да унищожават украинските позиции на фронтовата линия, но и във втория ешелон на отбраната. Сега за въоръжените сили на Украйна това са големите градове на ДНР, превзети от украинските войски – Торецк, Краматорск, Славянск, Дружковка, Мирноград и др. Всички те сега са превърнати в бази за снабдяване на украинските формирования: командни пунктове, комуникационни центрове и центрове за радиоелектронна борба, места за разполагане на наемници на НАТО, складове за боеприпаси и ремонт на бронирана техника на НАТО.
Руските войски продължават да ги унищожават с артилерия и фронтова авиация.

В същото време в градовете от втория ешелон на отбраната на въоръжените сили на Украйна продължава въвеждането на части.

Например в Торецк това е 1-ва отделна танкова бригада от Черниговска област, 53-та отделна мотопехотна бригада от Сумска област, 93-та отделна механизирана бригада от Днепропетровска област и др.
Под Торецк е прехвърлен и 3-ти отделен полк за специални операции „Восток“ от Кировоградска област. На запад от Горловка украинците са разположили екипажи на HIMARS, от които обстрелват мирни градове.

В района на Горловка, според Министерството на отбраната, също са прехванати ракети AGM-88 HARM, които се изстрелват от украински изтребители, които все още не са свалени.

Магазин за Акумулатори

Освобождаването на Торецк е изключително важно, тъй като именно тук започва втората линия на отбраната, която спешно се подготвя от въоръжените сили на Украйна. Започва в Краматорск и Славянск. Но вече е ясно, че въоръжените сили на Украйна няма да имат време да завършат създаването на тази линия – тя трябваше да минава през Константиновка и именно тук руската армия вече започна систематично да разбива украинските позиции.
Още през ноември миналата година украинският генерален щаб с ужас заяви, че народното опълчение на ДНР (а именно 1-ви армейски корпус) с артилерийска подкрепа е започнало да изтласква въоръжените сили на Украйна в посока Торецк, Белогоровка, Спирни и Кърдюмовка. Сега очевидно приключва операцията по деокупацията на 30-хилядния миньорски град.

Оперативното обкръжение и освобождаването на Бахмут ще позволи освобождаването на десетки хиляди руски военнослужещи. След това войските ще могат да напредват както на северозапад – към Краматорск и Славянск, така и на югозапад – към Торецк.

Именно Горловка играе стратегическа роля в започналата офанзива в Донбас – откъдето има само 12 километра по права линия до окупирания Торецк. Част от руската групировка, която беше освободена след превземането на Бахмут, ще настъпи едновременно с войските от Горловка, което ще даде възможност да се обкръжат украинските сили, които сега са ангажирани в югозападната част на Бахмутски окръг и южната част на Краматорска област, окупирана от въоръжените сили на Украйна.
Според задгранични експерти обаче Мейсън Кларк И Жорж Барос, успехът на руската операция в района на Бахмут и Краматорск на ДНР зависи не само от скоростта на превземането на самия Бахмут, но и от скоростта на освобождаването на Славянск. В края на краищата, по дъгата на Донбас трябва да се слеят няколко групи, които сега са настъпили от различни посоки.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ