19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

„Отворила й се е биологията“: Хаджидимово разказва за Мария Габриел – родът й пълен с пияници (СКАНДАЛНИ ФАКТИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

На десетина километра от Гоце Делчев се намира китното градче Хаджидимово, което е на път да се сдобие с голяма популярност след номинирането на неговата жителка и бивша еврокомисарка Мария Габриел първоначално за министър председател на страната, а след това за ротационен премиер след Николай Денков. Ако това се случи, тя ще бъде вторият български премиер жена след Ренета Инджова, прочута с прозвището си Желязната лейди, пише в. „Уикенд“.

В Хаджидимово времето е спряло някъде през 90-те. Никой за никъде не бърза. Местните са скромни хора, но се интересуват и от политика, дори да не я разбират. За тях тя далеч не е толкова важна, колкото засятата реколта от лук, домати, краставици, картофи, дини и пъпеши – основно препитание, защото животновъдство отдавна няма, а не всеки се навива да ходи на гурбет в съседна Гърция. Пък и не върви стари хора да ходят да гледат други старци.

Хаджидимово и хаджидимовци са точно огледало на държавата ни. Каквато е тя, такива са и те. Сговор трудно се постига на маса, където са седнали повече от двама души, темата на дебата е без значение.

С влизането в градчето от малко над 2000 жители екипът на „Уикенд” бърза да пита къде се намира къщата на 44-годишната Мария Габриел. Пълничък мъж ни поглежда с изненада, свива с рамене и отсича: „Е, най-голямата къща е нейната. По-голяма няма. Строена е май и тя по проекта „Къщи за тъщи”, после се отдалечава с бързи крачки, сякаш се притеснява от някой и нещо.

Проверка по рама

В хоремага положението е напрегнато. Докато пием кафе, подхвърляме, че скоро ще си имат премиер. Част от отмарящите граждани са съгласни с нас, но други са скептично настроени. Красива била, умна била, работлива, ама само с тези качества в Брюксел не се стигало. В Хаджидимово имало и други умни хора, но никой не ги забелязвал и най-много стигали до Благоевград и София.

За България Мария Габриел щяла да направи това, което направила и за Хаджидимово до момента. А то било едно голямо нищо. Веднага се намира човек, който да контрира, че е оправила улицата пред бащината къща с пари, отпуснати от наводненията преди години и толкоз.

В лицето на бившия си учител по биология брюнетката получава най-яростната защита. „Добро и умно момиче беше. Преподавал съм й в шести и седми клас. Още тогава се различаваше от другите, беше много умна и четеше допълнително. Личеше си, че ще излезе от Хаджидимово. Открояваше се. Писал съм й само шестици. Мисля, че беше пълна отличничка в нашето училище „Никола Йонков Вапцаров”. И тогава си беше такава слабичка, висока. Бързо са развиваше. Имахме три паралелки и тя беше най-умната от децата”, споделя съгражданинът й.

Негов събеседник не е съгласен с казаното. Важно казва, че Мария се намърдала във френското посолство с връзки.

„Колко пък да е била умна?! Ако не беше дъщерята на поп Владо да я вкара във френското посолство и да я представи на разни хора, какво като е умна?! Тука щеше да си е. Късметът й бе, че се познаваше с дъщерята на поп Владо, който умре. Писна ми да слушам колко умна била. Глупости пълни! Това била завършила, онова била завършила.

Хвана се с един турчин, та той й помогна много. Буташе я където трябва да се изучи. Викаха, че били светска двойка и ходеха из Гоце Делчев”, каканиже беловласият мъж, докато даскалът се опитва да го прекъсне с репликата: „Ами нали е жена, това е природа, биология, ще се хване с когото си иска. Отворила й се е биологията. Какво да прави, ще ходи. И никой да не й беше помагал, пак щеше да се справи в живота. Умна си е, развита”.

Магазин за Акумулатори

„Айде бе, как ли пък не! Само тя е умна и само тя е жена, други момичета няма. Голям късмет за Хаджидимово, няма що. Умни, ама… Баща й умря от ракия, чичо й от ракия, още един – двама роднини така си заминаха. Всички умират от ракия. Колко да са умни?! Може и тя да пийва, но това си е нейна работа и неин избор. Да прави каквото си иска. За нас нищо няма да се промени. Едва ли ще се върне в Хаджидимово, и без друго много рядко си идва. Повечето си е в Европа. Накупуваха си жилища с брат й.

Ние си гледаме градините. Ако има градушка и нещо не се получат нещата, купуваме си стока от Гърция. Животни отдавна не гледаме, унищожихме ги. Останаха ни два казана за варене на ракия – обществени. Всички тук си варим ракия и пием с мярка. Всеки си има собствена мярка” намесва се друг жител на Хаджидимово. Потропва нервно с кенче бира и мърмори, че всичко в живота е късмет и случайни неща няма. Неговата „песен” вече била изпята. Радвал се, че все пак границите паднали и вече можело да се ходи до южната ни съседка с автобус от Гоце Делчев.

Лятото местните жители използвали за плаж по гръцките брегове. Екстра било, макар и скъпо за средностатистическия българин. Било за предпочитане пред времената, когото пиле не можело да прехвърчи през граничните контролно-пропускателни пунктове, защото дори за престой в района се изисквал открит лист, а гранична полиция обикаляла с джипове е кучета. На екскурзия до Гръцко се ходело и за лекарства, били по-евтини.

„Габриел вече си е европейка. Не виждам какво може да прави тук. Брат й също е по София. Доведе снаха софиянка, имат си детенце. На нея й харесва в Хаджидимово и тук седи при свекървата. Снахата работи в една закусвалня. Много е оправна – чисти, готви. Ама сега май се премести на друго място, не съм сигурен.

Мария колкото е умна, брат й не чак толкова. Коренно различни са, а са от една майка и от един баща, от семейство на трудолюбиви родители. Не искам да кажа, че не е умен, ама не го бива като нея. Направо си е…”, лаконично доразяснява ситуацията друг човек, докато негов приятел го подканя да каже, че братът бил направо тъп и редовно буйствал.

Поради тази причина и още една – ракията, доста жители избягвали да си имат работа с него. Не знаели какъв е бизнесът му в София, но не ги и интересувало. Говорело се, че всяка събота се прибирал при майка си и жена си и още, че литър ракия не му стигала, но това можело да не е вярно, защото в София хората пиели уиски. Нямало да се учудят, ако го уреди в политиката или пък в Европарламента, но за там трябвало френски език и познания.

Населението на Хаджидимово е разделено да два лагера по въпроса за Мария Габриел. Надделява сякаш този, който изповяда веруюто, че доскорошния европейски комисар няма да направи Бог знае какво за България, още повече за родното си Хаджидимово.

„Най-много да вдигне още един етаж на къщата си. Но и това за какво да го прави?! Пари и имоти в гробищата не се носят. Френският й мъж едва ли ще дойде да живее в града ни. Те са семейство от друга планета. Имат европейски ценности, а ние се борим с мизерията.

Строиха близките й, брат й ръководи нещата. Цялата къща е с опасана с камери, имат хубав двор с овошки, мераклийски отглеждани. Трудят се хората. Майката на Габриел по едно време гледаше детето й. Откакто Мария се издигна, не се мешат с другите хора. Преди това живееха скромно и възпитаваха децата си на труд и дисциплина. Имаха пари като всички останали.

Дръпнаха финансово преди години. Появи се бяла спретната къщурка с два входа и изхода. Мария вече я знае цяла България и половин Европа”, обяснява друг хаджидимовец, който учил в нейното училище, но бил една година по-малък. Не завиждал за нищо на известната си съученичка, нямал и нейните амбиции, но признава, че не е очаквал неговата съгражданка да се изкачи по стълбиците на Европейския парламент. Въпреки това се радвал на успехите й, макар че не я бил виждал от ученическите им години. Следял от вестниците как се развива.

Вдън земята потънал бизнесменът Синан Максуд от гърменското село Дъбница, подал ръка на Мария в най-трудните години от живота й. Някога бил сред най богатите хора в района. Всеки искал да бъде в неговата компания и да получи неговото благоразположение на духа. Синан, който бил наричан Симо, назначил на работа г-ца Неделчева във фирма „Симакс”. Той платил и образованието й в Благоевград. Но когато тя влязла в политиката, коренно се променила. Прекратила връзката с него и дори престанала да му вдига телефона. Това много го обидило.

„Синан е много добър човек. Помагал е на много хора. Имаше период, в който бяха непрекъснато заедно. Неврокопчани могат да потвърдят това. Наскоро Симо каза, че наистина й е платил образованието, давал й е пари и за рейса до Благоевград, защото нямала стотинки за билет. Жалко, че сега тя не се сеща за него.

В образователната й биография има няколко бели петна. Твърди се, че е завършила езикова гимназия в Кюстендил, но е била в Благоевград. Според официалната версия е следвала висше в Пловдив, според неофициалната – в Югозападния университет в Благоевград.

Каква е истината, само тя си знае! Хората могат да си говорят, каквото си искат, демократично е”, обяснява хаджидимовец, който лично се познавал със Синан. За съжаление някогашният бизнесмен вече не бил така напред с материала, а на помощ от някогашната му служителка и приятелка не можело да се разчита.

Материалът „Отворила й се е биологията“: Хаджидимово разказва за Мария Габриел – родът й пълен с пияници (СКАНДАЛНИ ФАКТИ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ