3.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

ОТВРАТ: Депутатите оставиха далаверите с лекарства в частните болници

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и ИТН решиха окончателно да оставят частните болници да не провеждат обществени поръчки за лекарства и медицински изделия, въпреки че за тях плаща Здравната каса с пари от здравни вноски.
При финалното гласуване на второ четене на Закона за обществените поръчки (ЗОП) в четвъртък единствено „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) подкрепи провеждането на поръчки от частните болници.

Останалите партии формираха единен фронт в интерес на частните болници, които от години се съпротивляват срещу поръчките за лекарства и медицински изделия, въпреки че срещу страната ни има образувана наказателна процедура от Европейската комисия заради това.
Депутатът от ПП-ДБ доц. Васил Пандов коментира, че гласуваното днес противоречи с правото на ЕС и припомни, че от години срещу България има наказателна процедура от Европейската комисия относно неравнопоставеното третиране на частните и държавните и общинските болници. 

Колегата му Александър Симидчиев (ПП-ДБ) обясни, че за финансирането на тези лекарства се използва обществен ресурс, а не малка част от частните болници имат собствени дистрибутори, които могат да си формират цената по собствени правила. В същото време държавните и общинските болници нямат този комфорт и са длъжни да правят обществени поръчки.
Практиката през годините показва, че при поръчките на държавните и общинските болници, когато няколко фирми се явяват в конкуренция, се постигат по-ниски цени на лекарствата. Докато частните болници, които ползват собствени дистрибутори, отчитат пред Здравната каса лекарства по пределните цени от позитивния лекарствен списък, които са силно завишени.

Проверка по рама

Така неефективно се разходва обществен ресурс, с който биха могли да се осигурят повече лекарства за повече пациенти. Причината е, че за едно и също лекарство НЗОК понякога плаща с десетократна разлика в цената – например 100 лева на една болница и 1000 лева на друга.
Отложиха премахването на ножицата в цените на онколекарствата

На този фон в четвъртък парламентарната здравна комисия отложи новите правила за плащане на онколекарства от НЗОК на болниците. Те целяха именно да премахнат „ножицата“ в цените, по които НЗОК плаща лекарствата на отделните болници.

Срещу правилата обаче имаше силен отпор от страна на лечебни заведения и дистрибутори заради крайно рестриктивния текст, според който НЗОК трябваше да плаща на всички болници по най-ниската доставна цена, отчетена от която и да е болница.
Така, докато се намери по-балансиран вариант, НЗОК ще продължи да плаща онколекарствата на различни цени на болниците, което води до неефективното разходване на 100 млн. лева годишно.

Материалът ОТВРАТ: Депутатите оставиха далаверите с лекарства в частните болници е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ