22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

ОТВРАТ: Волфрамова мина иска да трови водата в Родопите, властта мълчи – ето ги тарикатите с опасната концесия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Заради неточност в адресирането на декларацията срещу добива на волфрам от находище „Грънчарица“ край Велинград недоволството на гражданите и общинските съветници в града засега остава без последици, защото властта гузно мълчи. Това стана ясно днес от отговора на министър-председателят Николай Денков на въпрос, зададен от народния представител Петър Куленски (ПП-ДБ).
Подписалите декларацията общински съветници поискаха прекратяване на концесията за добив на волфрам от находището на пловдивската фирма РЕСУРС 1 АД, пише местното издание „Темпо“.

Проверка на Новините Днес показа, че зад дружеството стоят Ненчо Георгиев Такев, Юри Йовчев Хаджиев и Васил Костадинов Андреев.
В отговора на Николай Денков се казва, че според Закона за подземните богатства (ЗПБ) за единен орган по управление (включително сключване и прекратяване на договори за концесия) е определен министърът на енергетиката. При сегашната ситуация с новото инвестиционно предложение на концесионера „Ресурс 1“ АД, трябва да бъде проверено наличието на поне две основания за прекратяване.

Първо трябва да бъде преговорено дали е налице хипотезата по чл. 67 от ЗПБ, според която концесионен договор се прекратява „когато в срок до 3 години от влизане в сила не е започнал добив на подземни богатства по причини, за които концесионерът отговаря“. Концесионният договор на „Ресурс 1“ за добив на волфрам е влязъл в сила от 16 юли 2009 г. Ако хипотезата на посочения член от закона е в налице, до министърът на енергетиката внася в Министерския съвет мотивирано предложение за прекратяване.
Втората хипотеза, която следва да се провери, е свързана с чл. 69 на ЗПБ. Според този член МС може да прекрати концесия при възникване на опасност за околната среда и водите, за безопасността на населението и човешкото здраве. В Министерския съвет към момента не са постъпвали уведомления за такива опасности от страна на компетентните органи.

Проверка по рама

В декларацията, подписана от кмета на Община Велинград, общински съветници, представители на граждански сдружения и бизнес, е посочена заповедта на министъра на околната среда от 2021 г. за учредяване на санитарно-охранителна зона за питейно-битово водоснабдяване на Велинград. В декларацията се твърди, че инвестиционното предложение на „Ресурс 1“ ще засегне водохващане Грънчарица и деривация Баташки водносилов път, чрез които се осигурява около 40% от питейната вода за Велинград.
В отговора на министър-председателя Николай Денков се посочва, че въпросната декларация не е адресирана до министъра на енергетиката, а единствено той по закон може да предприеме последващи действия.

Министерският съвет не може да се самосезира, а може да приеме решение за прекратяване на концесията само ако бъде сезиран от министъра на енергетиката. Затова премиерът пише, че необходимо условие за последващи действия е декларацията да бъде изпратена на министъра на енергетиката, който ще направи нужните проверки и в зависимост от техния резултат евентуално ще предложи прекратяване на концесионния договор.

Отговорът на министър-председателя дава варианти и оставя отворени врати за различни маневри.
Но едно е ясно и то е големият пропуск на подписалите декларацията да я адресират и до министъра на енергетиката. Декларацията е изпратена до министър-председателя, председателя на Народното събрание и осемте народни представители от 13 МИР – Пазарджик. При положение, че битката срещу рудодобива се води вече над 10 години, трябва да сме наясно поне с основното законово положение и то е първостепенната роля на Министерството на енергетиката.

А отделен въпрос (и още един пропуск) е, че декларацията е подписана от 27 общински съветници, но не е гласувана и приета от Общинският съвет и затова няма тежестта на решение на местния парламент. Това е

Магазин за Акумулатори

нарушение на досегашната практика,
при която през всички мандати от 2009 г. насам Общински съвет – Велинград гласуваше декларация против рудодобива. И то гласуваше единодушно, а сега двама съветници (Мустафа Еюпов и Ирина Каратай) не са подписали декларацията. Все знаци, които са достатъчно сериозни и не трябва да бъдат пренебрегвани.

Към тази позиция се присъединиха и кметовете на Ракитово и Сърница. „Тук е недопустимо да има мина за волфрам или каквато и да е мина. Трябва да развиваме туризъм, не мини. Всяка мина в близост ще рефлектира на водите и на всички населени места“, смятат кметовете.

Материалът <strong>ОТВРАТ: Волфрамова мина иска да трови водата в Родопите, властта мълчи – ето ги тарикатите с опасната концесия</strong> е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ