2.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

ПАДНА 10-ГОДИШЕН РЕКОРД: 4,5 млрд. държавни гаранции в енергетиката (РАЗБИВКА)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Рекордни за последните десет години държавни гаранции да бъдат заложени в бюджета за 2024 г., предлага финансовото министерство. Сумата е до 4.5 млрд. лв., като правителственото обезпечение преимуществено е предвидено за енергийни проекти.
По-голямата част от сумата – около 3 млрд. лв. или 1 500 417 089 евро, са предвидени за изграждането на VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“, става ясно от проекта за бюджета. Държавната гаранция е необходима за вземане на заеми от страна на проектната компания за строежа на новата ядрена мощност по технологията AP-1000 на „Уестингхаус“, предаде Mediapool.

В края на октомври правителството реши „Българският енергиен холдинг“ да внесе 500 млн. лв. в капитала на проектната компания „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ и така да стане съакционер на ядрената централа в това дружество. На енергийния министър пък бе възложено да търси заеми за строежа на новия блок, заради което и явно сега се залага тримилиардната държавна гаранци.
Каква ще е цената на реактора обаче ще стане ясно в края на март 2024 г., когато вече се очаква и да се подпише споразумението с „Уестингхаус“ за изработването на проекта и доставка на технологиите за изработка на оборудването. Задействането на тази държавна гаранция обаче трябва да бъде одобрена от парламента и да стане при спазването на условията за държавна помощ.

Другото крупно държавно обезпечение всъщност е прехвърлена от миналата година гаранция по взетия вече от държавния газов оператор „Булгартрансгаз“ заем за 207.5 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Средствата са за проекта за разширяване на газохранилището в Чирен и вдигането на капацитета му за полезно ползване на запасите до 1 млрд. куб. м. Общата му стойност ще е около 308 млн. евро по последни данни.
За сондажите и надземната част бяха отпуснати 78 млн. евро от Европейската комисия за проекта. Отделно „Булгартрансгаз“ получи кредит от собственика си – „Българският енергиен холдинг“, от около 30 млн. евро за покриване на оскъпяването на сондажите. В началото на август Европейската комисия разреши на България да даде 9-годишна публична гаранция по заем за финансиране на газохранилището за 16 млн. евро.

Проверка по рама

Запазва се и държавната гаранция, включена миналата година при актуализацията на бюджета, в полза на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. Дружеството получи тогава гаранция за заем от около 300 млн. лв. или 150 млн. евро за осигуряването на алтернативни количества синьо гориво след спирането на руските доставки в края на април 2022 г.
Две нови гаранции са заложени в бюджета догодина в полза на „Националната електрическа компания“ (НЕК) и нейни водни проекти. Едната е за модернизацията и рехабилитацията на неработещата след тежък инцидент ПАВЕЦ „Чаира“ и е за 80 млн. лв. През април 2022 г. при подготовка за пускане след рехабилитация на един от четирите агрегата той аварира.

Другото ремонтирано съоръжение така и не бе пуснато от съображения за сигурност, а другите два и тогава бяха спрени. Анализите какво трябва да се направи за новия ремонт продължават повече от година, а същинската рехабилитация на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа се очаква да започне 2024 г. И за нея не е ясно колко ще струва.

Другото обезпечение за НЕК е за 75 млн. лв. и е също нови заеми за увеличаване обема на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира“ с изграждането на язовир „Яденица“ и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир „Чаира“. За проекта миналото лято правителството отчужди 55 държавни имота. По последни сметки на НЕК строежът на водоема и съоръженията към него ще струва 220 млн. евро.
За гарантиране на заеми на „БДЖ – Пътнически превози“ за придобиване на подвижен железопътен състав“ са заложени 300 млн. евро при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Както и предходни години са предвидени 40 млн. лв. гаранции за студентски заеми. Други 10 млн. лв. се предлагат по предстоящо споразумение за гаранция с Европейската инвестиционна банка във връзка със споразумение за принос на страната ни в нейния доверителен фонд „ЕС за Украйна“.

Магазин за Акумулатори

Така предвидения максимален размер на новите държавни гаранции от 4.5 млрд. лв. е рекорден за последните десет години.
В периода 2020-2022 г. държавните гаранции са били между 760 и 840 млн. лв., през 2019 г. са били едва за 215 млн. лв., през 2018 и 2017 г. са били за по 700 млн. лв., а в предходните две години – до 3 млрд. лв.

Материалът ПАДНА 10-ГОДИШЕН РЕКОРД: 4,5 млрд. държавни гаранции в енергетиката (РАЗБИВКА) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ