33.8 C
София
петък, юли 19, 2024

Пак повдигнаха въпроса да се спре смяната на времето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Едно от първите неща, с които представителите на ВМРО биха се заели след евроизборите, ще е започване на процедура в ЕП за отмяна смяната на времето в Европа, съобщиха от партийния пресцентър. 

„Освен че е необосновано, спрямо днешната динамика на живота и икономиката това е и вредно за здравето на хората – нещо, категорично заявено от лекарите“, мотивират се от ВМРО. 

Те отбелязват, че в европейски мащаб е доказано, че в първата седмица след смяната на времето нарастват пътно-транспортните произшествия, инфарктите, инсултите и се обострят хроничните заболявания.

„В днешното натоварено и динамично време да караш хората да си нагласят графика по някакви комунистически безумия и да си променят житейския и работен график е не само цинично, безотговорно, но и напълно лишено от хуманност“, смятат от ВМРО. Те критикуват председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен заради продължаващото местене на стрелките на часовниците, което от партията наричат „комунистически безумия“.

Промяната на времето е в изпълнение на директива на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче беше отложено.

Проверка по рама

У нас смяната на часовото време на зимно и лятно е съгласно постановление №94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март – към лятно, припомнят от ВМРО. 

От партията разказват още, че идеята за смяна на времето датира още от времето на Бенджамин Франклин през 1784 г., който предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ